Select Page

Božićna poruka kardinala Puljića

Božićna poruka kardinala Puljića

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić tradicionalno je pročitao danas Božićnu poruku uoči najradosnijeg katoličkog blagdana.

Poručio je kako želi da nestanu grube psovke, svake svađe i izvora mržnje.

Zaželio je da Božić donese radost života, ohrabrenu nadu, spremniju solidarnost i “odvažnije složno zauzimanje za naš opstanak i jednaka prava u ovom društvu koje svi moramo izgrađivati”.

Neka Isus, dodao je, donese utjehu ožalošćenima, siromašnima, onima koji nemaju posla, koji su usamljeni i bolesni. Posebno je zaželio da radost donese djeci da rastu u ozračju obiteljske ljubavi i zdrava društva.

Slavlje Božića

– U slavlju Božića slavimo otajstvo kojemu je prethodila osobna priprava kroz molitvu, pokoru, osobnu ispovijed, praštanje i pomirenje kako bi se otajstvo Božića rodilo u našem srcu. Slavlje Božića treba obnoviti prepoznatljivo lice kršćanina u privatnom i javnom životu da živimo iz uvjerenja.

Uočavajući stanje u našoj Nadbiskupiji, koje nam „krade nadu“, te su mnogi izgubili radost života, odlučili smo „ići zajedno“ a to znači održati Sinodu. Tu Sinodu u Nadbiskupiji smo odlučili ostvariti pod geslom Sve obnoviti u Kristu. Ponovo moramo prepoznati da na našem putu nismo sami; da na našem trpljenju nismo sami nego je Krist ušao u našu povijest. On je živ i danas. Radovati se Božiću, znači prepoznati Krista na našem životnom putu na našim ostvarenjima i traženjima, kazao je kardinal Puljić.

Naglasio je kako osjeća potrebu da se i sâm zdušno preda tom otajstvu Isusove prisutnosti, da u tome doživi ponovo obnovljenu nadu, hrabrost za život i uporno naviještanje te Božje ljubavi, koja se očitovala i koja se prepoznaje u slavlju Božića.

– U ovoj godini redovništva, posvećenog života, Papa posebno želi da redovnici i redovnice oduševljenije žive sadašnjost u zajedništvu i s nadom prigrle budućnost. U zajednici radosno življena vjera čini Crkvu privlačnom, veli papa Franjo. U ovoj pripravi za Sinodu svi smo osjetili da treba najžurnije obnoviti u Kristu naše obitelji, Crkvu u malom. Tako i naša Nadbiskupija neće se uspjeti obnoviti, ako ne krene od obitelji koja je gnijezdo života, vjere, uljudbe, duhovnih zvanja i budućnost cjelokupnog društva, kazao je kardinal i dodao kako je i Bog želio postati nama blizu rodivši se u obitelji Nazaretskoj.

Prihvatiti Krista

– Bogočovjek se rodio kao malo dijete, kako bi rekao sluga Božji Stadler, da ga se ne bojimo, nego ga zavolimo. Izabrao je Bezgrješnu da se u njoj utjelovi po Duhu Svetom, te se po njoj rodi kao malo dijete. To najveće Božje blago povjerio je svetom Josipu kao pokrovitelju svete Obitelji a to je Mariju i Isusa. On je opravdao Božje povjerenje, te je u punoj vjeri služio Božjem planu. Marija je „poslušna u vjeri“ Božju riječ čula i prihvatila radosnim pristankom: Evo službenice Gospodnje. Neka mi bude po Tvojoj riječi. (Lk 1, 38). Ta Božja blizina je uzrok naše Božićne radosti. U ovoj radosti želimo pristupiti obnavljanju svojih srdaca, naših obitelji, naših zajednica i cijele nadbiskupije, kazao je kardinal Puljić.

Poručio je da čestitati Božić znači prihvatiti Krista i živjeti Njegovu blizinu.

-U slavlju Otajstva Isusova rođenja, ohrabrimo se međusobno u poniznosti kako bi jedni drugima opraštali, jer znamo: nema Božjeg mira gdje nema praštanja. Pružamo ruku zajedništva, zaželimo radost Božića jedni drugima i Isusovu prisutnost u našem životnom hodu. Čestitajući Božić želimo umnažati radost kroz našu kršćansku ljubav brišući suze boli, tješeći žalosne, hrabreći nemoćne, kako bi u svima nama vladala Isusova blizina jer se želimo u njemu obnoviti. Želimo se prepoznati zahvaćeni dobrotom i plemenitošću, želimo unijeti svjetla u svagdanji život. To neka naznačuju ona svjetla Božićna kao Božićne svijeće. Neka iz naših očiju zrači nada koja izvire iz otajstva Isusova rođenja. Neka naša obnova u Kristu unosi u javni život više radosti i pouzdanja u Boga, kako bi oduševljenije i hrabrije voljeli darovani život i opravdali Božje povjerenje kojim trebamo živjeti sadašnjost za budućnost, poručio je Puljić.

Neka Božić donese radost

– Dok Vam šaljem ovu Božićnu poruku i čestitam Isusovo rođenje, želim da nestane grube psovke, svake svađe i izvora mržnje, da nestane tolike podijeljenosti i suprotnosti na putu vjere. Neka Božić donese radost života, ohrabrenu nadu, spremniju solidarnost i odvažnije složno zauzimanje za naš opstanak i jednaka prava u ovom društvu kojega svi moramo izgrađivati. Neka Isus donese utjehu ožalošćenima, siromašnima, onima koji nemaju posla, koji su osamljeni i bolesni. Posebno neka donese radost djeci da rastu u ozračju obiteljske ljubavi i zdravog društva, rekao je kardinal.

Slavlje Isusova rođenja, poručio je, neka unese svjetla u našu svagdašnjicu i zauzetost da budemo Kristovi, obnovljeni u njegovoj ljubavi.

– Čestit Vam Božić i Isusovo porođenje, te blagoslovljeni svi Božićni dani. U novoj godini 2015. neka Vas prati svaki Božji blagoslov, poručio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

OGLASI

Loading