Select Page

BOŽIĆNI PRIJEM: Čović siguran da ćemo do kraja 2017. dobiti kandidacijski status u EU

BOŽIĆNI PRIJEM: Čović siguran da ćemo do kraja 2017. dobiti kandidacijski status u EU

Božić nas oplemenjuje, daje nam snagu, unosi radost u naše živote i obnavlja vjeru u bolje i vedrije sutra. Božić ispunjava naša srca blagoslovom ljubavi i mira, neiscrpnom željom za gradnjom društva blagostanja i ljubavi među ljudima – kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović večeras u Sarajevu obraćajući se brojnim zvanicama na prijemu organiziranom povodom Božića.

Čović je istaknuo da bi njegova radost večeras bila potpuna „kada bi mogli svjedočiti da svi naši sunarodnjaci, kao i svi žitelji BiH, mogu nastupajuće blagdane slaviti u toplini svoga doma rasterećeni životnih iskušenja i neizvjesnosti“.

– Molim vas da naše misli iz topline ovog našeg zajedničkog božićnog okupljanja, bar za trenutak, budu uz sve one koji su diljem svijeta izloženi strahotama i užasima ratnih zbivanja – kazao je Čović.

Mi okupljeni ovdje, dodao je on, možda ne možemo donositi globalne odluke niti na njih značajno utjecati, „ali svatko od nas može dati bar mali doprinos, kako bi našu domovinu Bosnu i Hercegovinu pokrenuli nabolje“.

– Od dragoga Boga smo dobili ovu prelijepu zemlju da baštinimo, a na nama je da je uredimo da funkcionira na ponos njena sva tri konstitutivna naroda kao i svakog njenog žitelja. Uz prošlogodišnje božićno slavlje jasno smo naznačili potrebu ubrzanja euroatlanskih procesa. Uz mnoštvo nevjerica, danas s ponosom možemo ustvrditi da ga uspješno ostvarujemo. Nije to lagan posao, ali je moguć – istaknuo je Čović.

Zahvalio se svima koji su, kako je kazao „vjerovali u nas, koji ste pomogli da predamo, mada su mnogi sumnjali, vjerodostojan zahtjev za članstvo u EU, što je potvrđeno i prije desetak dana kada je našoj domovini uručen Upitnik od gospodina Hahna, čime je BiH napravila još jedan značajan korak naprijed“.

– I tu sigurno nećemo stati. U godini ispred nas, na ovom putu, ne smije nas zaustaviti bilo kakva dvojba u funkcioniranje EU i problemi koje prepoznajemo oko koncepta njenog proširenja. Pred svima nama je mnogo posla, moramo usuglasiti zakonodavnu infrastrukturu, implementirati odluku Suda u Strazbourgu, kao i presude Ustavnog suda BiH – naveo je Čović.

Po njegovim riječima, sve to u konačnici početkom iduće godine mora biti ugrađeno i u izborni zakon oko biranja članova Predsjedništva, izbora i načina odlučivanja u Domu naroda, kao i funkcioniranja grada Mostara.

– Osjećaj ustavne i institucionalne jednakopravnosti mora biti potpun i na njemu treba graditi temelje moderne i europske BiH. Uz odgovore na već dostavljeni Upitnik, siguran sam kako ćemo najkasnije do kraja 2017. godine dobiti kandidacijski status u EU, a isto tako i aktivirati Akcijski plan za članstvo u NATO savezu – kazao je Čović.

Na unutarnjem planu neka nam u novoj godini, poručio je on, primaran zadatak bude snaženje ekonomske stabilnosti cijele zemlje, i svakog njenog dijela, kao i potrebe naglašenije socijalne osjetljivosti u svim strukturama našeg društva.

– Da bi u svemu ovome uspjeli, trebamo snažno biti okrenuti našem zajedništvu. Neka nas ovo predblagdansko vrijeme potakne, da nam snage i motiva da se zajedno radujemo, gradeći mir i ljubav među svim ljudima – poručio je Čović na Božićnom prijemu kojem su prisustvovali brojni domaći i međunarodni službenici.

vecernji.ba

OGLASI

Loading