Select Page

BRANKO BAGO: Ulazak Rusa u Posušje je čista izmišljotina

BRANKO BAGO: Ulazak Rusa u Posušje je čista izmišljotina

Provest će se istraga oko navodnih nelegalnih aktivnosti rada Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) nakon što je u javnost procurilo više informacija o prisluškivanju, praćenju, ali i izmišljanju informacija, kao i o istupima ministra sigurnosti Dragana Mektića koji je u javnosti kao vjerojatno jedan od prvih priznao da će OSA nastaviti prisluškivati građane, gospodarstvenike, političare koji podrivaju ekonomske temelje zemlje. Istraga je naložena nakon jučerašnje sjednice koja je sazvana na zahtjev ministra financija BiH i riznice Vjekoslava Bevande, koji je i član toga odbora, piše Večernji list BiH.

Glasnogovornik OSA-e

Na sjednici su sudjelovali i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović kao i glavni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osman Mehmedagić Osmica za vrijeme čijeg je mandata zabilježeno više afera. Na sastanku koji je održan iza zatvorenih vrata i čiji sadržaj predstavlja tajnu razgovaralo se, kako doznajemo, otvoreno oko eventualnih propusta, zlonamjernih naloga za praćenje i prisluškivanje, ali i oko toga zašto je ministar sigurnosti Dragan Mektić j javnosti nastupao kao svojevrsni glasnogovornik OSA-e tvrdeći da su prikupljeni podaci o podrivanju ekonomskih interesa BiH. Nije međutim nikomu poznato otkuda Mektiću ti podaci, a ko ih ima onda se radi o curenju informacija iz OSA-e, ali i njegovoj zloporabi položaja budući nikakve nadležnosti nema nad tom agencijom. No, on je jučer ponovno bio u ulozi glasnogovornika OSA-e i pojasnio što je bilo na sastanku između ravnatelja OSA-e Osmice i ravnatelja Sigurnosne obavejštajne agencije Daniela Markića. 
“Na tom sastanku je zaključeno da nema nikakve obavještajne afere i da sve službe rade u okviru zakona, te da jedna protiv druge ne rade ništa ofenzivno”, pojasnio je Mektić. Nakon sjednice u zajedničkom priopćenju OSA-e i SOA-e nijedne međutim rečenice oko posljednje afere koju pak komentira sam Mektić.

Bago: 
“Tvrdnje o privatizaciji Rudnika boksita u Posušju na korist interesu ruske države, te slične konstrukcije objavljene u javnosti oštro odbacujem…”

Načelnik općine Posušje Branko Bago oštro je odbacio navode o navodnom izvještaju OSA-e da je zajedno s načelnikom Tomislavgrada Ivanom Vukadinom radio na dogovoru s Rusima oko prodaje rudnika Posušja. 

“Tvrdnje o privatizaciji Rudnika boksita u Posušju na korist interesu ruske države, te slične konstrukcije objavljene u javnosti oštro odbacujem, uz poruku da kroz pet godina svog mandata sam radio, i nastavit ću raditi, samo za interes svojih Posušana i Posušja, kako bi im pomogao olakšati život pod teretom loših gospodarskih prilika”, naveo je Bago. Njegovo priopćenje objavljeno na mrežnim stranicama općine Posušje prenosimo u cijelosti:

Temeljem navoda zabilješke OSA-e BiH, objavljene u medijima o susretu u Zagrebu lokalnih dužnosnika iz BiH, u čijem se kontekstu spominje i moje ime, s hrvatskim gospodarstvenikom te s jednim ruskim državljanom kako bi, sudeći prema dokumentu OSA-e, “privatizirali rudnik boksita u Posušju te dalje radili u interesu ruske države, dužan sam reagirati.

Tijekom veljače ove godine bio sam sudionik sastanka na kom su još nazočili načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin, hrvatski poduzetnik Josip Jurčević, direktor Rudnika boksita Posušje Petar Petric i predsjednik Skupštine HBŽ Robert Bagarić. Nazočnost šestog sudionika kojeg je zabilješka OSA-e kvalificirala kao misterioznog ruskog državljanina, čista je izmišljotina.

Sastanak je bio organiziran kako bi se osigurala egzistencija tvrtke Rudnici boksita. U to vrijeme, Alumina iz Zvornika nije platila dospjele račune posuškoj tvrtci, čime je pored isplate plaće u pitanje dovedena i daljnja proizvodnja. Uz pomoć poduzetnika Jurčevićevića otvoreni su pregovori s Aluminom koje je vodio direktor Rudnika boksita Posušje, a rezultat istih donio je normalizaciju poslovanja između ove dvije tvrtke.

Tvrdnje o privatizaciji Rudnika boksita u Posušju na korist interesu ruske države, te slične konstrukcije objavljene u javnosti oštro odbacujem, uz poruku da kroz pet godina svog mandata sam radio, i nastavit ću raditi, samo za interes svojih Posušana i Posušja, kako bi im pomogao olakšati život pod teretom loših gospodarskih prilika. Mislim da bi se tom cilju, a ne spekulacijama i političkim podmetanjima, trebali više predati i ostali kreatori političke slike BiH, obzirom da se u nezavidnoj gospodarskoj situaciji nalazi i većina njenih stanovnika.

Na kraju bi apelirao na novinare i medijske kuće da prilikom plasiranja informacija poštuju osnovna pravila struke i etičke kodekse u cilju točnog i nepristranog informiranja javnosti!, naveo je načelnik općine Posušje Branko Bago u priopćenju.

vecernji.ba/posusje.net

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading