Select Page

BRITANCI ODLUČILI: Velika Britanija napušta Europsku uniju

BRITANCI ODLUČILI: Velika Britanija napušta Europsku uniju

Konačni rezultati referenduma pokazali su da se 51,9 posto Britanaca izjasnilo za izlazak iz Europske unije, dok je za ostanak bilo 48,1 posto.

8.57 – Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz očekuje da će pregovori o napuštanju između Britanije i Europske unije početi brzo,

“Ujedinjeno Kraljevstvo odlučilo je ići svojim putem. Mislim da ekonomski pokazatelji pokazuju jutros da će to biti težak put”, rekao je Schulz za njemačku televiziju ZDF.

“Očekujem da pregovori o izlasku brzo počnu”, kazao je Schulz, zamijetivši da je odmah po objavi privremenih rezultata referenduma došlo do pada funte. “Ne želim da euro doživi slično”.

8.42 – Nigel Farage izjavio je da premijer David Cameron mora podnijeti ostavku nakon što je njegova kampanja za ostanak Velike Britanije u EU.

‘Mislim da nije prihvatljivo da taj čovjek ostane”, istaknuo je Farage za ITV News. “Mislim da nam treba premijer koji je bio za Brexit’, rekao je Farage

8.39 – Konačni rezultati referenduma pokazali su da se 51,9 posto Britanaca izjasnilo za izlazak iz Europske unije, dok je za ostanak bilo 48,1 posto, priopćilo je u petak ujutro izborno povjerenstvo.

Kako navodi povjerenstvo, 17,4 milijuna građana glasalo je za Brexit a 16,1 milijuna za ostanak u Europskoj uniji.
8. 36 – Jedan od glavnih zagovornika Brexita i kampanje za izlazak iz EU, Nigel Farage, istaknuo je u petak ujutro da bi sad i druge europske zemlje mogle slijediti primjer Velike Britanije u glasovanju o izlasku iz Europske unije.
Farage u trenutku pobjede kaže da Europska unija umire te da je Velika Britanija napustila propadajuću političku uniju, prenosi Reuters.

U svojoj izjavi Farage odlazi i korak dalje, te poziva na izbor nove vlade – Brexit vlade. U tom smislu, poziva na što skorije pregovore.

8.34 – Škotska vidi svoju budućnost unutar EU-a, rekla je u petak nakon odluke britanskih birača o napuštanje Europske unije premijerka Nicola Sturgeon, a sjevernoirska nacionalistička stranka Sinn Fein zahtijeva referendum o ujedinjenju s Republikom Irskom.

Većina škotskih birača glasovala je za ostanak u Europskoj uniji, kao i glasači u Sjevernoj Irskoj. Glasači u Škotskoj izabrali su ostanak sa 62 posto, a u Sjevernoj Irskoj s 56 posto.

8.25 – Britanski premijer David Cameron obratit će se javnosti u 9 sati u Downing Streetu 10. Referendum je bio veliki ispit za Camerona i mnogi na Otoku smatraju da bi s obzirom na rezultat trebao podnijeti ostavku.

8.00 – Već u petak ujutro u Bruxellesu će se sastati predsjednik Europske komisije Jean Claude-Juncker, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz. Sudjelovat će također nizozemski premijer Mark Rutte čija zemlja predsjeda EU-om u ovom polugodištu.

U danima koji slijede planirana je i izvanredna sjednica Europskog parlamenta, dok će se sastanak na vrhu EU-a održati 28. i 29. lipnja u Bruxellesu. Moguć je i drugi summit u srpnju.

7.44 – Frank-Walter Steinmeier, njemački ministar vanjskih poslova kazao je kako je ovo tužan dan za Veliku Britaniju i EU.

7.40 – Desnica u Francuskoj i Nizozemskoj, s prvim vijestima o neslužbenim rezultatima Brexita, pozvala je također na raspisivanje referenduma za izlazak iz EU.

7. 35 – London, Sjeverna Irska i Škotska glasali su za ostanak u EU.

7.10 – Po predviđanjiima nakon prebrojanih rezultata iz 339 od 382 izborne jednice, Brexit je dobio 52, a ostanak 48 posto glasova.

Ovo je prvi put u povijesti da neka zemlja napušta Europsku uniju.

Na vijest su odmah reagirale i svjetske burze – funta je na najnižoj razini od 1985. godine.

Danas tijekom dana trebao bi se javnosti obratiti britanski premijer David Cameron koji je bio protiv izlaska Britanije iz EU.
Farage govori o “neovisnom Ujedinjenom Kraljevstvu”
Čelnik eurofobne stranke UKIP-a Nigel Farage proglasio je 23. lipnja danom neovisnosti.

Rekao je u petak da počinje “sanjati neovisno Ujedinjeno Kraljevstvo” dok pristaše izlaska iz EU-a vode s 52 posto nakon prebrojavanja glasova u 200 od 382 središta u zemlji.

“Sada se usuđujem sanjati zoru koja se rađa nad neovisnim Ujedinjenim Kraljevstvom”, izjavio je predsjednik UKIP-a pred pristašama izlaska zemlje iz Europske unije okupljenim u jednoj zgradi u Londonu.

“Ako se predviđanja potvrde, bit će to pobjeda pravih ljudi, običnih ljudi”, dodao je Farage, suosnivač UKIP-a (Stranka za neovisnost Ujedinjenog Kraljevstva) 1993. koja se od početka zalaže za Brexit.

“Učinili smo to za čitavu Europu. Nadam se da će ova pobjeda srušiti ovaj neuspjeli projekt i odvesti nas u Europu suverenih država”, dodao je.

“Odbacimo (europsku) zastavu, Bruxelles i sve što je propalo. Neka 23. lipnja bude naš dan neovisnosti”, zaključio je pred oduševljenim mnoštvom. (Hina/N.C./Ma.B.)

OGLASI

Loading