Select Page

Broj aktualnih slučajeva prešao 40.000, epidemija će trajati nekoliko mjeseci

Broj aktualnih slučajeva prešao 40.000, epidemija će trajati nekoliko mjeseci

Kineska provincija Hubei, iz koje se epidemije koronavirusa proširila po cijeloj zemlji i inozemstvu, priopćila je u srijedu da je još 25 pacijenata umrlo u toj provinciji od posljedica virusa i izvijestilo o 840 novih oboljenja.

Zdravstvene vlasti Hubeija navele su u izjavi da je provincija do kraja utorka zabilježila ukupno 125 smrtnih slučajeva i 3.554 pojedinačnih pojava bolesti. Epidemija je izbila u glavnom gradu provincije, Wuhanu, a većina smrtnih slučajeva i potvrđeni slučajevi potječu iz toga grada.

Stručnjaci procjenjuju da je broj aktualnih slučajeva trenutno prešao 40.000, te da će epidemija trajati nekoliko mjeseci. 

Provincija Hubei ima 57 milijuna stanovnika, a pored glavnog grada Wuhana, koji ima gotovo deset milijuna građana, još je petnaestak velikih gradova s između milijun i šest milijuna stanovnika. Neke zrakoplovne tvrtke priopćile su kako otkazuju dio svojih letova za Kinu jer je potražnja naglo opala, a pojedine globalne kompanije svojim su zaposlenicima poručile da ne putuju Kinu čija je pokrajina pogođena epidemijom virusa sličnog gripi.

Sjedinjene Države i Južna Koreja upozorile su svoje građane da ne bi trebali putovati u Kinu, dok je Velika Britanija protiv svih putovanja u kontinentalnu Kinu osim nužnih.

Međutim, Trumpova administracija sugerirala je američkim zrakoplovnim tvrtkama na sastanku u utorak da ne otkazuju letove. Facebook je postala prva velika američka kompanija koja je objavila obustavu putovanja nakon upozorenja američke vlade, rekavši da je tražila od zaposlenika da zaustave nebitno putovanje u kontinentalnu Kinu i ako otputuju ondje da rade kod kuće.

Najveća europska banka, HSBC Holdings, zabranila je osobama dva tjedna putovati u Hong Kong pod kineskom upravom i na kopno do daljnjeg, a i američki rival Goldman Sachs Group uveo je slične mjere.

Proizvođač kućanskih aparata LG Electronics iz Južne Koreje potpuno je zabranio putovanja u Kinu i savjetovao zaposlenima koji se nalaze na poslovnim putovanjima u Kini da se vrate kući što je brže moguće.

U Njemačkoj je dobavljač automobila Webasto, koji u Kini ima 11 lokacija, uključujući Wuhan, zaustavio sva korporativna putovanja u Kinu i iz Kine nakon što je jedan zaposlenik zaražen virusom.

Japanska Honda Motor priopćila je da preporučuje zaposlenima da izbjegavaju put u Kinu, dok je Nissan Motor priopćio da planira evakuirati svoje osoblje i njihove obitelji iz Wuhana letom koji je unajmila vlada.

Smanjuju broj letova

United sa sjedištem u Chicagu priopćio je kako obustavlja 24 američka leta za Peking, Hong Kong i Šangaj između 1. i 8. veljače zbog značajnog pada potražnje.

Južnokorejski avioprijevoznik Air Seoul najavio je da će zaustaviti sve letove do Kine, dok je tajvanska China Airlines odgodila i otkazala neke letove za Kinu do 10. veljače.

Tajvanski Eva Airways također je izjavio da bi neki letovi za Kinu mogli biti otkazani.

Tvrtka Air Canada priopćila je kako otkazuje neke od svojih 33 tjednih letova u Kinu, a njemačka Lufthansa izjavila da bilježi opadanje rezervacije u Kinu i iz nje.

Hong Kong Cathay Pacific Airways iz Hong Konga priopćio je da će od 30. siječnja do kraja ožujka postupno smanjivati ​​broj letova za Kinu za 50 posto ili više, u skladu s vladinom direktivom i potražnjom na tržištu.

Međunarodna tvrtka SOS, tvrtka za medicinsku i putničku sigurnost koja savjetuje kompanije na putovanjima, smatra da se poslovno putovanje u Kinu izvan provincije Wuhan u provinciji Hubei može nastaviti.

vecernji.ba

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading