Select Page

Bruni Šariću, vlasniku portala ljubuski.net, četiri godine zatvora za ratni zločin

Bruni Šariću, vlasniku portala ljubuski.net, četiri godine zatvora za ratni zločin

Županijski sud u Novom Travniku osudio je Brunu Šarića na četiri godine zatvora zbog zločina nad civilnim srpskim stanovništvom počinjenih u svibnju 1992. u Travniku.

On je proglašen krivim da je 24. svibnja 1992. sudjelovao u odvođenju civila Alekse Kostreša ispred njegove zgrade u Ulici 29. novembar u Travniku.

Kako je utvrdilo prvostupanjsko vijeće, Šarić je sa još dvojicom pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ Zoranom Tukom i Srećkom Veberom, koji više nisu živi, sudjelovao u odvođenju, prigodom čega je uperio oružje prema oštećenoj Sajmi Kostreš i njenom sinu.

Nakon toga se Aleksi Kostrešu gubi svaki trag sve do travnja 2005, kada su na današnji dan sahranjeni njegovi posmrti ostaci, prenosi BIRN.

“Iako je za ovo krivično djelo predviđena minimalna zakonska kazna od pet godina, Vijeće se odlučilo na kaznu od četiri godine uzimajući u obzir olakšavajuće okolnosti”, rekao je predsjedatelj Sudskog vijeća Mehmedalija Huseinović.

Obrazlažući zbog čega nisu prihvaćeni dokazi obrane, on je rekao da nijedan od šest ispitanih svjedoka nije bio očevidac događaja, nego je riječ o pripadnicima vojne formacije “Rosa Brandis”, u kojoj je bio i optuženi.

Izricanju presude nije nazočio optuženi, kao ni predstavnici Županijskog tužiteljstva u Travniku.

Šariću su produžene mjere zabrane, a na ovu presudu dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu FBiH.

Inače, Šarić je javnosti u Ljubuškom poznat kao vlasnik portala ljubuski.net, a zajedno sa Tihomirom Bradvicom i nekolicinom kvazinovinara je ovaj morbidni elektronski mediji stavio u službu raznoraznih probošnjačkih politika (HDZ 1990, SDP, HSP, SPP i DF-a) s ciljem ostvarivanja osobnog koristoljublja i rušenja ugleda stranaka sa hrvatskim predznakom u hrvatskom narodu BiH.

ljubuski-vjesnik.com

OGLASI

Loading