Select Page

Brz dogovor o Vijeću ministara otvara i vrata za uspostavu Vlade FBiH

Brz dogovor o Vijeću ministara otvara i vrata za uspostavu Vlade FBiH

Prvi dani ovog tjedna mogli bi biti presudni za formiranje izvršne vlasti na državnoj i federalnoj razini. Već danas počinju ozbiljni međustranački pregovori o raspodjeli resora, odnosno ministarstava u Vijeću ministara BiH, a čim se uspostave konture izvršne vlasti na državnoj, otvorit će se i pregovori o federalnoj Vladi, piše Večernji list BiH u svom tiskanom izdanju.

Dobar uvod u pregovore stranačkih lidera bio bi izbor čelništva Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koji se očekuje također danas. Treći nastavak sjednice Doma naroda konačno bi trebao rezultirati izborom troje nacionalnih predstavnika u kolegij gornjeg doma državnog Parlamenta. Do sada je sporno bilo pitanje izbora srpskog predstavnika jer oba bloka, SNSD-ov i onaj Saveza za promjene, pretendiraju na tu poziciju.

HDZ-u hrvatska mjesta

Kada je u pitanju raspodjela pozicija u Vijeću ministara, poznato je da HDZ BiH želi hrvatska mjesta, a to znači tri ministarska i četiri doministarska. Neupitno je da će ova stranka dobiti mjesto ministra financija, a od ranije je poznat stav da bi nakon nekoliko izbornih mandata konačno Hrvat trebao dobiti i poziciju ministra vanjskih poslova ili barem poziciju doministra u tom ministarstvu. Savez za promjene također želi mjesto šefa diplomacije, ali i vrlo utjecajno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. DF želi državno ministarstvo prometa ili civilnih poslova, a ni SDA se neće zadovoljiti “neatraktivnim” ministarstvima.

Zakonski rok za potvrđivanje imenovanja svih ministara u Vijeću ministara počeo je teći od srijede, kada je potvrđeno imenovanje Denisa Zvizdića za predsjedatelja Vijeća.

vecernji.ba

OGLASI

Loading