Select Page

Brže i jeftinije: Umjesto na šalteru, “papirologija” će se završavati jednim klikom

Brže i jeftinije: Umjesto na šalteru, “papirologija” će se završavati jednim klikom

Svi obveznici u sustavu PDV-a u Bosni i Hercegovini morat će u 2020. godini Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) dostavljati elektronskim putem knjigu ulaznih računa (KUF) i knjigu izlaznih računa (KIF). Kako najavljuju iz ove institucije, to je samo jedna od novina koja će uslijediti tijekom 2020. godine kada je u pitanju elektronska komunikacija na relaciji Uprava – porezni obveznici, piše Faktor.

Upitani kako će dostavljanje KIF-ova i KUF-ova elektronskim putem izgledati u praksi i koje su obveze tvrtki, u Upravi objašnjavaju da će rok obveznog podnošenje biti propisan uputom, čija objava u Službenom glasniku BiH se očekuje.

– Podnošenje će se vršiti putem portala e-Porezi, na način da obveznik importira datoteke s podacima o knjigovodstvenim evidencijama u formatu koji se može formirati iz knjigovodstvenih softvera, Microsoft Office, OpenOffice itd. Svi detalji su propisani podzakonskim aktom koji će uskoro biti objavljen i dostupan svim poreznim obveznicima – objasnio je u izjavi za Faktor načelnik Odjela za komunikacije i međunarodnu suradnju UNO Ratko Kovačević.

Kako naglašava, ova novost će omogćiti UNO da buduće kontrole budu točno fokusirane na određena poduzeća i određene račune.

– Kada svaki obveznik dostavi elektronskim putem svoj KUF i KIF, onda će Uprava za neizravno oporezivanje jednostavnim uparivanjem tih dokumenata provjeriti je li određeni račun, za koji je jedan obveznik izvršio odbitak ulaznog PDV-a i prikazao ga u svom KUF-u, ujedno kod drugog obveznika prikazan u KIF-u, na način da je za taj određeni promet dobara ili usluga uredno obračunat i plaćen PDV u određenom obračnskom razdoblju. Sve fakture koje u procesu uparivanja budu “iskakale” i ne budu se mogle povezati, svakako će biti predmet provjera i kontrola”. Ovo je još jedan korak naprijed u smislu lakšeg i boljeg sustava kontrola, otkrivanja određenih nepravilnosti na vrijeme, te fokusiranja kontrolnih aktivnosti na one obveznike gdje je to zaista i potrebno – dodaje Kovačević.

Uprava za neizravno oporezivanje, kako objašnjava, od početka 2020. godine proširuje spektar elektronskih usluga putem svog portala e-Porezi.

– Svi obveznici registrirani u UNO od početka 2020. godine imat će mogućnost podnijeti elektronskim putem zahtjev za uvjerenje o izmirenim obvezama po osnovu neizravnih poreza. Trenutno to funkcionira na način da porezni obveznici takav zahtjev donose osobno u prostorije UNO, ili šalju putem pošte. Novost na portalu e-Porezi značit će da se zahtjevi šalju iz ureda samo jednim klikom, uvjerenja će se dobivati puno brže, a obveznici će imati manje troškove – kaže Kovačević.

Kako dalje objašnjava, trenutno je registrirano 47.827 primarnih korisnika elktronskih usluga za e-komunikaciju sa UNO. Od početka elektronske komunikacije do danas porezni obveznici su ukupno podnijeli 523.446 PDV i trošarinskih prijava elktronskim putem. Ovakav način komunikacije unaprijedio je odnos na relaciji UNO – porezni obveznici, koji sada puno brže, jednostavnije i jeftinije ispunujavaju svoje obveze.

– Proveli smo veliko istraživanje među poreznim obveznicima i dobili podatak da je više od 95% anketiranih izrazilo zadovoljstvo e-uslugama UNO i izjavilo kako je web portal e-Porezi poboljšao odnosno unaprijedio komunikaciju s nama. UNO je kroz proces uvođenja elektronskih usluga pročistila bazu poreznih obveznika, točnije deregistrirali smo ili oduzeli PDV brojeve svim poreznim obveznicima koji su pet godina i više podnosili PDV prijave s nulom. Tako su trenutno u bazi obveznika u UNO samo oni obveznici koji zaista i obavljaju oporeziv promet proizvoda i usluga – kaže Kovačević.

Pored ostalog, elektronska komunikacija doprinijet će i boljem rangu BIH na popisu koji mjeri poreznu konkurentnost Bosne i Hercegovine.

– Naime, izvješće “Paying taxes” koji radi Svjetska banka u suradnji s konzultantskom tvrtkom KPMG mjeri lakoću ispunjavanja poreznih obaveza u 190 zemalja širom svjeta, a BiH je trenutno negde oko 150. mjesta. Svakako da će upravo elektronska komunikacija sa poreznim obveznicima utjecati na poboljšanje pozicije BiH na pomenutom popisu – zaključuje Kovačević.

Vecernji.ba

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading