Select Page

BUDITE NA OPREZU: Na mostarskoj Facebook stranici oglašavao se skriveni pedofil

BUDITE NA OPREZU: Na mostarskoj Facebook stranici oglašavao se skriveni pedofil

Kada se priključimo na internet i bezazleno virtualno čavrljamo, ni ne slutimo tko se krije s druge strane. Da ima pravih opasnosti i da u strahu ipak nisu samo “velike oči”, otkrile su administratorice jedne mostarske Facebook stranice.

Prepričale su nam upravo jedan takav, opasan slučaj. Javila im se žena pod imenom “Jelena Ostojić” koja se željela priključiti grupi. – Jedna od nas nije htjela prihvatiti poziv, ali nije primijetila kako ju je dodala druga administratorica. Čim se priključila grupi, stavila je pozdravni post u kojem je rekla kako ima autističnog sina i još nekoliko privatnih stvari o sebi i navodno bolesnom sinu. Nekoliko sati nakon toga stavlja post o obrezivanju dječaka i postavlja pitanje “Koja je od mama to učinila svojima dječacima i kada?”.

Koriste razna imena

Ništa nije bilo neobično da joj se nije javila administratorica rekavši kako misli da u grupi imaju opasnog pedofila.

– Javlja se na raznim grupama pod različitim imenima, ali mu je “rukopis” uvijek isti. Odmah sam izbrisala “Jelenu”, kaže nam mostarska administratorica koja je željela ostati anonimna. “Jelena” je između ostalog ukrala sliku jedne prave mostarske mame s djetetom za svoju profilnu sliku kako bi se bolje uklopila i uspjela infiltrirati u grupu. Nakon nekog vremena otkrili su grupu “Mame za prirodan i zdrav odgoj djece” koji se veže uz dotičnu “Jelenu”, sa sličnim upitima i postovima. Prave mame i ne slute što se krije iza njih. U samo sat vremena nakon što su otkriveni, grupa je sa 660 članova spala na 90-ak, dok su ‘Jelena Ostojić’ i još jedna osoba sumnjivog profila koja se prozvala ‘Dijana Odobašić’ nestale s interneta.

– Svi im profili na prvi pogled izgledaju obiteljski. Simpatije dobivaju najčešće preko toga da su to rastavljene majke, samohrane, majke s bolesnom djecom. Otvaraju grupe i pišu o običnim temama te se na taj način sprijatelje s majkama, a imaju i djecu za FB prijatelje, kaže nam mostarska administratorica koja je otkrila skrivenog pedofila. To nije usamljen slučaj. U medijima je poznat slučaj pedofila koji se predstavljao kao liječnica specijalistica urologije na stranici namijenjenoj mladim majkama koja ima više od 120.000 članova koja daje besplatne savjete. Nakon što bi je prihvatili za prijatelja, upiti su postajali sve čudniji – od traženja golišavih slika djece za koje bi platila i 1000 eura. Ali kako stati na kraj tome?

Facebooku možete prijaviti stranicu, ali sporna osoba može napraviti novu i tako ide u nedogled. Kako nam je kazao Srećko Bošnjak, glasnogovornik MUP-a HNŽ-a, najviše se može djelovati edukativno kako ne bi došlo do takvih stanja. – Reagiramo represivno kada dođe do prijave, ali i dalje ima više neprijavljenih nego prijavljenih slučajeva, kaže nam Bošnjak.

Kaznena djela

Tako ako se dogodi kazneno djelo reagiraju da identificiraju internet provajdera te krajnjeg korisnika, ali u dogovoru sa sudom i tužiteljstvom jer, kako kaže Bošnjak, policija ništa ne može raditi bez istrage.

Prema Udruzi Ganganet koja je pokrenula projekt “Pazi internet”, jedan od savjeta je ne dogovarati sastanke s ljudima koje nismo upoznali, nikada slati osobne slike, osobne podatke, preuzimati slike od nepoznatih izvora, pisati neprilične poruke što može privući online predatore i sl.

– Problem je što je danas veliki nesrazmjer tehnološkog razvitka. Ima puno tehnologije, a većina roditelja to još nije svladala pa se događa da su djeca naprednija od svojih roditelja, kazao je Zoran Gugić iz Udruge Ganganet.

(Večernji list)

OGLASI

Loading