Select Page

Čapljinac varao po cijeloj Hercegovini

Čapljinac varao po cijeloj Hercegovini

 

Prevarant Eldin Komad uhićen je u utorak u Sarajevu, na osnovu potrage koju je u rujnu prošle godine raspisao Općinski sud Ljubuški. Komad je predan Sudskoj policiji, prema pisanju Dnevnog avaza koja ga je sprovela u Kaznenopopravni zavod (KPZ) Mostar, s obzirom na to da mu je nakon raspisivanja potjernice bio određen pritvor.

Tridesetvogodišnji Komad javnosti je poznat po tome što je varao lažno se predstavljajući kao zaposlenik Europske policije, brze pošte, USAID-a, kao federalni tržišni inspektor…

Inače, Komd je rođen u Čapljini i nastanjen u Sarajevu, a bio je zaposlenik međunarodnih snaga u BiH. Prilikom svake prijevare se predstavljao različito.

Protiv Komada je Tužiteljstvo Županije Zapadnohercegovačke Široki Brijeg podiglo dvije optužnice. U prvom slučaju Komad se tereti da se predstavio kao član Parlamenta u Sarajevu koji je zainteresiran za kupnju laptopa. Oštećenom je ponudio cijenu od 1.000 KM i kazao kako će poslati uposlenike brze pošte “24VIP” po laptop. Komad je došao u Ljubuški prerušio se u vozača brze pošte, preuzeo laptop te dao oštećenom primjerak lažnog ugovora, nakon čega je otišao s laptopom koji je prodao za 400 KM.

Prema drugoj optužnici, Komad se tereti da se Lj. K. lažno predstavio djelatnik iz Ministarstva obrane u Sarajevu i rekao da je zainteresiran za kupnju njenog laptopa. Potom je slijedio isti scenarij kao u prvom slučaju.

Htio unajmiti vozilo na ime gradonačelnika New Yorka

U listopadu prošle godine uhićen je u Kladnju, gdje je, predstavljajući se kao federalni tržišni inspektor, varao u privatnim trgovačkim objektima u Kladnju na način da je, nakon što, navodno, pronađe greške u radu u tim objektima, tražio novac da ih ne bi prijavio nadležnim organima, piše Avaz.

Komad se u Kladnju lažno predstavljao kao jedan od šefova Europske policije u BiH (EUPM) i Ujedinjenih naroda (UN) te je bogatijim i uglednijim građanima nudio pomoć pri zapošljavanju ili rješavanju prekršajnih kazni koje je izricala policija, za što je iznuđivao novac.

U listopadu 2013. Komad je pokušao prevariti rent a car agenciju te unajmiti automobil Golf 4, i to ni manje ni više nego za Michael Bloomberga tadašnjeg gradonačelnika New Yorka, predstavljajući se kao Nermin Salihović, zaposlenik Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Kako bi bio uvjerljiv, Komad je s interneta preslikao vozačku dozvolu koja glasi na ime gradonačelnika Bloomberga te je skenirao i priložio uz zahtjev za unajmljivanje vozila kod agencije “GD marketing”. Srećom, podsjeća Avaz vlasnik agencije Sanjin Golub je postao sumnjičav te je sve provjerio.

Predstavljao se i kao inspektor UNO-a Eldin Komad se 27. lipnja 2013. godine u rent a car agenciji “Karoserija” iz Posušja predstavio kao zaposlenik Veleposlanstva SAD-a te unajmio vozilo Škoda Octavia, nakon čega nije izvršavao obaveze iz ugovora o najmu. Sarajevska policija kod Komada je pronašla automobil koji je vraćen. Komad je, podsjećaju, unajmio i Ford Focus iz čapljinskog autosalona “Ivanković”, koji nije vratio. Tada se predstavio kao Edin Marić, visoki predstavnik Ujedinjenih naroda za BiH, tvrdeći da u ime visokih dužnosnika treba unajmiti automobil.

Obećao posao i uzeo 8.000 KM

U srpnju 2013. godine stanovnicima sarajevskog naselja Alifakovac, predstavljajući se kao Edin Masleša, zaposlenik u EUFOR-u, uzeo je 8.000 KM obećavajući im da će im osigurati zaposlenje. Nakon što se domogao novca, pobjegao je i pokušao prevariti stanodavca u sarajevskom naselju Bare, kod kojeg je na prevaru želio unajmiti stan na godinu. Srećom, stanodavac je bio oprezan pa je Komadov plan, iako veoma lukav, brzo propao.

No, iako je osuđivan i više puta uhićen te ga zbog raznih prijevara potražuje veći broj policijskih uprava u BiH, nije jasno kako se Komad opet našao na slobodi, prenosi bljesak.info.

OGLASI

Loading