Select Page

Dijalogom do veće konkurentnosti

Dijalogom do veće konkurentnosti

U zgradi Općine održana je Konstituirajuća sjednica Lokalnog ekonomskog vijeća Posušje. LEV Posušje formiran je na temelju Odluke Načelnika općine Posušje g. Branka Bage, sa svrhom vođenja kontinuiranog procesa javno-privatnog dijaloga i poboljšanja lokalnog poslovnog okruženja i implementiranja lokalnih inicijativa za povećanje konkurentnosti posuškog gospodarstva.

Članovi LEV-a ispred Općine Posušje i Općinskog vijeća su Općinski načelnik Branko Bago, predsjednik OV-a Ivan Lončar, Mate Kovač i Petar Gavran. Predstavnici privatnog sektora u ovom vijeću su sljedeća poduzeća: Miviko d.o.o. (područje elektroindustrije), Lončarplast d.o.o. (područje plastike), Planet d.o.o. (područje trgovine), Mesna industrija Rakitno d.o.o. (stočarstvo i proizvodnja hrane, Iveral d.o.o.(drvoprerađivačko područje) i Tropicana bar d.o.o.( ugostiteljstvo). Iz civilnog sektor članovi LEV-a su: Braniteljska zadruga Eko Hercegovina, Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu-REDAH i razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije HERAG. Na sjednici je donesen Poslovnik o radu LEV-a, a za predsjednika Lokalnog ekonomskog vijeća izabran je predsjednik OV-a Ivan Lončar, njegov je zamjenik iz privatnog sektora također Ivan Lončar, predstavnik poduzeća „Lončarplast“. LEV Posušje je osnovan uz podršku međunarodne razvojne agencije UNDP kroz projekt lokalnog ekonomskog razvoja ILDP. Osnovni ciljevi ovog vijeća su:

LEP2

– Redovno međusobno informiranje javnog i privatnog sektora,
– Razmatranje značajnih razvojnih pitanja i pitanja unapređenja poslovnog okruženje
– Predlaganje mjera za razvoj zajednice i unapređenje općinske poslovne klime i konkurentnosti,
– Rasprava o mjerama i inicijativama gospodarskog sektora koje se tiču viših razina vlasti,
– Razmatranje inicijativa za partnerske projekte i njihove implementacije

LEP3

Već na prvoj sjednici LEV-a izneseni su neki od problemi s kojim se susreću gospodarstvenici poput nedostatka kvalificirane radne snage. Općinski načelnik Branko Bago istaknuo je da Općina Posušje u suradnji s REDAH-om izrađuje studiju o potrebnim zanimanjima i prekvalifikaciji radne snage s ciljem prilagodbe upisa u Srednju strukovnu školu Posušje, radi usklađenosti s potrebama lokalnog tržišta rada.

Uz spomenutu Srednju strukovnu školu, Lokalno ekonomskog vijeće kao buduće partnere u svom radu vidi i Udrugu gospodarstvenika Posušje te Zavod za zapošljavanje ZHŽ.

OGLASI

Loading