Select Page

Čarobna prosidba na Marmontovom glorijetu: ‘Dovodim Zagrepčanku u Posušje’

Čarobna prosidba na Marmontovom glorijetu: ‘Dovodim Zagrepčanku u Posušje’

Prosidba vjerojatno nije bila ni na kraj pameti generalu Marmontu kada je godine 1808. naredio pukovniku Plansonnu da se u Trogiru podigne spomenik zahvalnosti Francuskoj, ali je bila 22-godišnjem Kristijanu…


… kada je ugledao Marmontov glorijet koji se nalazi na predjelu Batarija, odnosno na krajnjem dijelu trogirskog otočića između kaštela Kamerlengo i kule sv. Marka.

Tog vrućeg kolovoškog dana sunce je taman zalazilo, Batarija je bila krcata malim nogometašima koji su imali trening, a Hercegovac Kristijan iz Posušja planirao je zaprositi svoju Ivanu, 23-godišnju Zagrepčanku. Kleknuo je pred nju, na posute ružine latice i pred okupljenim mnoštvom postavio pitanje života. Naravno, pristala je i uz veliki pljesak ponosno pokazala svoj prsten.

Zajedno smo dvije godine i odlučio sam kako je vrijeme za prosidbu. Bili smo u vezi na daljinu i to više nije bilo podnošljivo te sam napravio korak naprijed. Odabrao sam Trogir u kojem sam bio više puta i strašno mi se svidio. Bio sam po cijeloj obali, ali Trogir je stvarno poseban. Sviđaju mi se ljudi, njihova ljubaznost, riva, spomenici… S puno njih sam stupio u kontakt, od cvjećara, fotografa itd. kako bi sve proteklo onako kako sam zamislio i svi su mi izašli u susret. Kao lokaciju za prosidbu odlučio sam se za Marmontov glorijet jer mi je on najljepši i želio sam pogled na more. Ivana je bila oduševljena, možda je malo i naslutila što slijedi kada sam joj stavio pokraj kule povez na oči. Odmah je rekla DA. Svadbu planiramo dogodine u Posušju. Kod nas su najjače svadbe jer imamo tri ogromne sale koje rado obabiru Splićani i Trogirani, kazao nam je Kristijan.

Da priča bude potpuna, pobrinuli su se Ljiljana Hrabar iz Cvjećarnice Vesna i trogirski fotograf Ivan Turković koji su, kao i obično, bili na pravom mjestu u pravo vrijeme.


Foto:Ivan Turković

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading