Select Page

CAS BEZ MILOSTI: Atletičari iz Rusije ne smiju na Igre u Rio!

CAS BEZ MILOSTI: Atletičari iz Rusije ne smiju na Igre u Rio!

Ruski atletičari neće se smjeti natjecati na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Odluka je to Sportskog arbitražnog suda (CAS) na žalbu ruskih atletičara i ruskog olimpijskog odbora na odluku IAAF-a da suspendira 68 ruskih atletičara zbog dopinga.

Žalbu su Rusi podnijeli nakon što im je Međunarodna atletska federacija (IAAF) zabranila nastup zbog manipuliranja pozitivnim uzorcima na doping testiranjima. Nakon toga Rusi su se žalili, a na ovu odluku više nema prava žalbe jer CAS je najviše sportsko arbitražno tijelo.

– Ovo nije dan za trijumfalne izjave. Nisam došao na ovu funkciju da bih zabranjivao sportašima da se natječu. No, bez obzira na Rio, mi ćemo i dalje raditi s Rusijom kako bi dobili čisto okruženje za spoertaše i kako bi se njihovi sportaši mogli vratiti natjecanjima i bili ponovno prepoznatljivi u svijetu sporta – rekao je predsjednik IAAF-a Sebastian Coe.

No tu nije kraj nevoljama za ruske olimpijce. Međunarodni olimpijski odbor, naime, tek treba odlučiti hoće li zabraniti nastup svim ruskim sportašima u Rio de Janeiru nakon što je otkriveno da je ruski ministar sporta Vitalij Mutko u najmanju ruku znao za zataškavanja te da su ruske državne institucije sudjelovale u manipuliranju uzorcima ruskih sportašica i sportaša na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju i na Svjetskom atletskom prvenstvu u Moskvi. Time je prikriveno korištenje nedopuštenih stimulativnih sredstava, a Međunarodni olimpijski odbor donio je odluku o suspenziji pojedinih ruskih sportskih dužnosnika te najavio moguću sankciju izbacivanja svih ruskih sportaša s Olimpijskig igara u Brazilu, prenosi 24sata.hr.

MOO je ranije najavio da će prije no što donese konačnu odluku pričekati rasplet situacije na CAS-u. A kako su oni sada i potvrdili izbacivanje ruskih atletičara, moguće je da i MOO uskoro donese istu odluku za sve ruske sportaše.

CAS je ovom odlukom Rusima iz ruke izbio 20-ak olimpijskih medalja s obzirom da su ruski atletičari u Londonu osvojili 16 od 79 ruskih olimpijskih medalja.

OGLASI

Loading