Select Page

Čerkez najavio: Moguća odgoda početka nastave u FBiH

Čerkez najavio: Moguća odgoda početka nastave u FBiH
Jabuka.tv


Čerkez najavio: Moguća odgoda početka nastave u FBiH

20. kolovoza 2020.7 komentara

Stručnjaci federalnog ministarstva zdravstva zakazali su u petak u Konjicu sastanak s predstavnicima nadležnih županijskih ministarstava na kojem će detaljno razmotriti aktualnu situaciju i donijeti konačne zaključke vezane za početak školske godine.

Jedan od naših prijedloga bit će da se školska godina ne započne početkom rujna, već da krenemo od 15. rujna. Epidemiološka situacija nije stabilna u ovom trenutku i bilo bi dobro da ne krenemo s nastavom u predviđenom roku, kazao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, prenosi Klix.ba.

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa podsjetio je na slučajeve u Izraelu i Francuskoj gdje je nakon otvaranja škola došlo do širenja zaraze u nekoliko obrazovnih ustanova. Kako je istaknuo, otvaranje škola mora se izvesti na potpuno siguran način, što zahtijeva širu diskusiju svih nadležnih institucija.

Prioritet je zaštita djece, ali rizik je i prijenos virusa iz škola u domaćinstva. Otvaranje škola u punom kapacitetu je najveći rizik u ovoj situaciji, dok alternativni vidovi obrazovanja nose najmanji rizik. Međutim, online nastava ne može biti jedino prihvatljivo rješenje, a na neke uzraste nije ni primjenjljiva, kao što su to učenici do 1. do 4. razreda. Stoga je kombinacija ova dva pristupa najbolje rješenje. Najprihvatljivije je otvoriti škole za učenike do 4. razreda osnovnih škola, kao i za učenike prvih razreda srednjih škola, rekao je Musa.

On je naglasio kako je važna i edukacija roditelja, nastavnika i učenika o Covidu-19, odnosno podizanje njihove svjesnosti o širenju lažnih vijesti i zabluda o virusu. Također će se posvetiti pažnja da se svi pripreme za eventualne situacije pojave zaraze u školama.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading