Select Page

Marijanski zavjet za Domovinu stigao u BiH, prva postaja Posušje

Marijanski zavjet za Domovinu stigao u BiH, prva postaja Posušje

Povezujući istok i jug Hrvatske (Osijek – Dubrovnik), zavjetno hodočašće Marijanski zavjet za Domovinu prolazi i jednim dijelom Bosne i Hercegovine, točnije zapadnog dijela Hercegovine. Skupina od petnaestak hodočasnika u utorak, 15. kolovoza baš na blagdan Velike Gospe ušla je na područje Bosne i Hercegovine, točnije u Posušje gdje je stigla oko 17 sati.

Hodočasnici su jutros (srijeda) u 7 sati sudjelovali na svetoj misi u posuškoj crkvi nakon što su noć prespavali u maloj sportskoj dvorani, a onda pješice se zaputili prema Širokom Brijegu. Riječ je o hodočasnicima Marijanskog zavjeta za Domovinu koji već deseti tjedan hodom i molitvom na čast Blažene Djevice Marije obilaze sva veća marijanska svetišta diljem Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine.

Bratovština Marijanski zavjet za Domovinu, koju su osnovali mladi i branitelji, pokrenula je 2015. godine zavjetno hodočašće „Marijanski zavjet za Domovinu“, koje prolazi svim većim marijanskim svetištima, od istoka do juga Hrvatske, a jednim djelom i kroz Hercegovinu. Upravo su jučer hodočasnici u svom desetom tjednu zavjeta stigli u Posušje. „Krenuli smo iz Osijeka 11. lipnja, iz Posušja nastavljamo u Široki Brijeg, onda prema Mostaru, zatim dolazimo u Međugorje, a iz Međugorja krećemo za Dubrovnik gdje bi trebali stići 24. kolovoza i time završiti naše deveto po redu zavjetno hodočašće“, kazala je za naš radio Marina Garić, tajnica Bratovštine Marijanski zavjet za Domovinu. Za naš radio je kazala da se ekipa koja hoda put dug 1700 kilometara stalno mijenja. „Ima nas u svakom trenutku oko 15, trojica hodočasnika ove godine hodaju od Osijeka i planiraju završiti u Dubrovniku, dakle prehodat će cijeli put. Ostali se priključuju kako tko može“, kazala je Marina Garić za naš radio.

Dakle, još je devet dana ovog hodočašća ostalo. Devet dana do Dubrovnika. Zanimljivo je da se možete priključiti u bilo kojem dijelu puta hodočašća gdje vam odgovara. Također, možete se priključiniti na nekoliko satili, jedan dan ili više dana – izbor je na vama. Prije uključenja s hodočasnicima, potrebno je ispuniti prijavnicu na internetskoj stranici marijanskizavjet.hr.

Zašto ovako hodočašće? „Prije svega želimo iskazati zahvalnost Gospodinu za sve milosti koje nam daje po zagovoru naše nebeske majke. Prije svega za slobodu i sve što smo uspjeli proći da bi opstali na ovim prostorima kao narod i što smo uspjeli sačuvati svoju vjeru. Iskazujemo ovime i zahvalnost svima onima koji su dali svoje živote kako bi smo mi danas mogli kročiti slobodni, širiti svoju vjeru i jačati naše zajedništvo. Molimo se za sve koji su dali svoje živote za našu domovinu. Ovim hodočašćem želimo i mi dati nešto od sebe. Ovo je jedna mala žrtva molitve i hoda kroz domovinu“, kazala je Marina za naš radio.

Podsjetimo, zavjetno hodočašće Marijanski zavjet za Domovinu u Hercegovini prolazi kroz Posušje, Široki Brijeg, Mostar i Međugorje.

Radioposusje.ba 

OGLASI

Loading