Select Page

Četrnaest umjetnika predstavilo svoje radove u Širokom Brijegu

Četrnaest umjetnika predstavilo svoje radove u Širokom Brijegu

Skupna izložba pod nazivom “Dvije godine, dva mjeseca i dva dana” otvorena je u galeriji ‘Vrba’ u Širokom Brijegu. Na izložbi je predstavljeno četrnaest autora i to Mario Šunjić, Tomislav Zovko, Željko Koren, Dario Pehar, Mateja Galić, Jure Paponja, Tamara Herceg, Vlado Kraljević, Ivona Skočilić, Boris Orenčuk, Ana Naletilić, Vilim Parić, Darko Dugandžić i Dalibor Nikolić.

“Nit vodilja koja prožima sve radove ove skupne izložbe pod nazivom ‘Dvije godine, dva mjeseca i dva dana’ puno je dublja od naoko vidljive teritorijalne poveznice. Ono što vezuje četrnaest autora njihova je senzibilnost za svijet koji ih okružuje i njegove mijene, kao i doza određene konceptualne mirnoće u izrazu”, kazala je za Fenu o izložbi povjesničarka umjetnosti Dora Lučić.

Dodala je kako je svaki od njih na sebi blizak način izrazio svoja egzistencijalna promišljanja, ponekad i svoj osobni krik.

“Radi se o čitavoj lepezi različitih likovnih izričaja koji su izvedeni raznim tehnikama i to od metalnih i drvenih instalacija, preko digitalnih tehnika, do onih slikarskih, tradicionalnih uljanih te kombiniranih. Ništa manja raznolikost može se prepoznati u stilskom aspektu izvođenja djela, kao što je blisko konceptualnoj postmodernističkoj ideji cjelovitosti”, naglasila je Lučić.

Istaknula je kako su autori u djelima koristili moderan pročišćeni jezik kako bi se istaknula idejna poruka, bez dojma zasićenosti kod promatrača.

“Autori su u djelima koristili moderan pročišćeni jezik kako bi se istaknula idejna poruka, bez dojma zasićenosti kod promatrača, no pragmatična značajka predstavljenih djela ipak ovisi osamom promatraču njegov angažman određuje hoće li se postati sudionik umjetničkog promišljanja i promjene te stupiti u dijalog s jasno čitljivim kritičkim porukama radova ili pak ostati pasivni promatrač”, pojašnjava povjesničarka umjetnosti Lučić. Inače ovom skupnom izložbom galerija je proslavila dvije godine. Lučić se osvrnula se na rad galerije, kazavši kako je galerija Vrba svojim djelovanjem objedinjuje prošlost, sadašnjost i budućnost zapadnohercegovačkog kraja, zalažući se za prosperitet umjetničkog pojedinca i kreativnu osviještenost cjelokupne zajednice. Po njezinim riječima galerija je ugostila brojne likovne umjetnike kao i književnike koji su održali promocije svojih djela ili druženja uz čitanja poezije. “U galeriji Vrba se redovito organiziraju likovne radionice i tečajevi za djecu i odrasle, čime se doprinosi buđenju svijesti o važnosti umjetnosti, o samom procesu stvaranja, kao i o posljedičnom odnosu akcija-reakcija” zaključila je Lučić. Izložba će biti otvorena do 30.1.

vecernji.ba

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading