Select Page

Četvrta nedjelja DOŠAŠĆA – Očići

Četvrta nedjelja DOŠAŠĆA – Očići

Danas se pali četvrta svijeća anđela koja donosi ljubav!

Četiri zapaljene svijeće na adventskom vijencu označavaju posljednju nedjelju došašća.Svijeće predstavljaju svjetlo koje Bog daruje na Božić svim ljudima. Svjetlo svijeća je simbol Svjetla Kristova. Prema tradiciji i boje svijeća imaju poveznicu s Kristovim otajstvom: crvena boja znak je Isusova mučeništva, dok je bijela znak pobjede i slavnog uskrsnuća. Ljubičasta boja svijeća ističe na poseban način adventsku pokoru i pripravu.

Četiri svijeće advenstskog vijenca

Četiri svijeće predstavljaju četiri nedjelje Došašća. Svaka od njih ima posebni tradicionalni naziv i značenje. Prva svijeća naziva se “Prorok”, čime se na tu nedjelju prisjeća starozavjetnog proročanstva o dolasku obećanog Mesije. Druga svijeća naziva se “Betlehem”, da se prisjeti grada u kojem se rodio Mesija. Treća svijeća zove se “Pastir”, na spomen prvih ljudi koji su vidjeli i poklonili se novorođenom Mesiji. Budući da se treća nedjelja Došašća naziva i Gaudete, a liturgijski propisi predviđaju mogućnost da svećenik upotrijebi misno ruho ružičaste boje umjesto one ljubičaste, ova svijeća može imati drugačiju boju od ostalih. Četvrta svijeća zove se “Anđeoska”, prisjećanjem onih koji su prvi objavili rođenje Mesije cijelom svijetu.

 OČIĆI


Očići su adventski običaj posvećen očevima, a slavi se četvrtu nedjelju došašća. Očići su kao i Materice.
Ako su se prošle nedjelje otkupljivale majke, danas je red na očevima. Dica bi, kao i na Materice, uzela mali konopčić i rano u jutro išla „višat” očeve. Ovaj običaj ima dugu tradiciju svodi se na čestitanje očića muškarcima u obitelji (djeca, kao i kod materica, čestitaju svim poznatim muškarcima), nakon čega se oni “otkupljuju”. Za razliku od majki koje na dar obično daju suhe orahe, lješnjake i jabuke, suhe smokve, očevi se otkupljuju obično suhim mesom i novcima. No, nije tu riječ o velikim iznosima, ali mali čestitari, čestitajući svim poznatim muškarcima, ipak tijekom Očića skupe zavidnu svoticu…

Na ovaj se dan pjevalo:
“Faljen Isus Očići božićno je vrime
Mi smo došli samo tražit otkupljenje
Pođite na tavan donesite mese
Ako nije suvo otvorite kese
Ako ništa nema višanje se sprema”
Sve što je dobro i poučno ne treba pomesti kao lug u kut, već nastojati očuvati tu vrednotu.
Bez obzira na sve, očevima i muškarcima sretni očići

OGLASI

Loading