Select Page

Cijene goriva u BiH ponovo padaju

Cijene goriva u BiH ponovo padaju

Nakon pojeftinjenja nafte u svijetu, cijene ovog energenta narednih dana će biti snižene i na prostoru Federacije BiH, potvrdila je Vahida Crnalić iz Ministarstva trgovine FBiH.

“Nakon pada cijena nafte u svijetu i u BiH je došlo do pada cijena. Već od jučer smo imali sniženje kod nekih benzinskih crpki, a narednih dana se očekuje da i ostale snize cijene nafte”, kazala je Crnalić za Anadolu Agency.

Podsjetila je da dizel u prosjeku iznosi 1,85 KM, a litar benzina 1,90 KM. Naglasila je da su jučer i danas primili oko 60 novih zahtjeva za sniženjem cijena i na tržištu BiH.

“Imali smo zahtjeve prošli tjedan nakon čega je došlo do sniženja cijena. Još uvijek primamo zahtjeve tako da se može kazati da će većina crpki ovaj tedan sniziti cijene nafte”, istaknula je Crnalić.

Podsjetila je da su prethodnih nekoliko tjedana zabilježena sniženja cijena nafte na svjetskom tržištu dodajući kako su zato očekivali i novo sniženje i u BiH. Dodala je kako je cijena nafte u BiH u odnosu na ostale zemlje regije Balkana najjeftinija.

Cijene nafte su pale u očekivanju povećanja zaliha u SAD kao i nakon prognoza da će obilne zalihe nafte na svjetskom tržištu potrajati i u sljedećoj godini.

Cijena američke “lake” nafte (WTI) pala je 63 centa na 43,35 dolara, a cijena sirove nafte “brent” pala je za 43 centa na 47,11 dolara po barelu.

Američki ured za energetiku (EIA) objavit će danas tjedno izvješće o komercijalnim zalihama nafte u SAD-u za tjedan zaključno s 23. listopadom koji predstavlja ključno mjerilo potražnje u državi koja je najveći svjetski potrošač “crnog zlata”.

Kako navode američki mediji, očekuje se dodatno nagomilavanje zaliha nafte i u sljedećem razdoblju.

Najnovije pojeftinjenje nafte je uslijedilo nakon što je izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fatih Birol nedavno izjavio da će obilne zalihe nafte na globalnom tržištu potrajati do sredine sljedeće godine, dok će investicije u naftnom sektoru biti smanjene zbog sve nižih cijena naftnih derivata.

(Nezavisne novine)

OGLASI

Loading