Select Page

Tvrtka Lager potpisala ugovor o koncesiji: Zapošljava 50 radnika!

Tvrtka Lager potpisala ugovor o koncesiji: Zapošljava 50 radnika!

Ministar gospodarstva Unsko-sanskog kantona (USK) Vid Šantić danas je u Bihaću sa izvršnim direktorom poduzeća Lager iz Posušja Željkom Lovrićem, potpisao ugovor o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju mrkog uglja na lokalitetu Zlauše, u Fajtovcima kod Gornjeg Kamengrada, u općini Sanski Most.

Koncesija je dodijeljena ovom poduzeću na 30 godina, nakon što je ocijenjeno da postoji javni interes za njenu dodjelu, čime će se osigurati ulaganja i otvoriti ponovo radna mjesta, zatvorena nakon stečaja Rudnika mrkog uglja (RMU) Kamengrad.

„Očekujemo značajne prihode po osnovu koncesijskih naknada, jer samo jednokratna naknada za ukupnu površinu iznosi oko 214.000 KM, te godišnja naknada od oko 40.000 KM, kao i 80 feninga po toni iskopane količine u toku godine”, istaknuo je ministar Šantić.

lager-ugovor s most

Osim plaćanja koncesijske naknade, Lager će zaposliti, kako je rečeno, u startu 50 radnika u Sanskom Mostu.

Potpisivanju ugovora sudjelovali su i premijer USK-a Izudin Saračević, te načelnik općine Sanski Most Mustafa Avdagić, koji su naglasili značaj uređivanja stanja u oblasti koncesija i stavljanja rudnih bogatstava u funkciju razvoja zajednice.

„Pretpostavke za otvaranje novih radnih mjesta potpisivanjem ovog ugovora su stečene, sad je sve do “Lagera” i Općine Sanski Most i nadam se da će se doći do onog što je glavni cilj. Drago mi je da smo jednu anarhiju na rudištu praktično stavili pod kontrolu i očekujem da ćemo i u narednom periodu imati još boljih vijesti”, kazao je premijer Saračević.

radioposusje.ba

OGLASI

Loading