Select Page

ČLANOVI HKUD-A FRA PETAR BAKULA POSUŠJE NA SEMINARU “DINARSKE PJESME I PLESOVI”!

ČLANOVI HKUD-A FRA PETAR BAKULA POSUŠJE NA SEMINARU “DINARSKE PJESME I PLESOVI”!

Sinoćnjim koncertom u Gackom pučkom otvorenom učilištu (GPOU) u Otočcu završen je trodnevni seminar pod nazivom “Dinarske pjesme i plesovi” kojega su vodili prof. Vido Bagur, koreograf, glazbenik Joško Ćaleta, etnomuzikolog te prof. Franka Kesić.

GPOU Otočac je i organizator ovog seminara koji se održao IV. godinu zaredom.
Spomenuti profesori, skupljači hrvatskog tradicijskog glazbenog narodnog blaga, u ova tri dana radili su sa 137 polaznika gore navedenog seminara.

Seminar je bio posvećen napjevima i plesovima Dinarske zone, Škabrnje, Like, dijela Zapadne Hercegovine (Ljubuški, Čapljina, Cerno, Bijača) te doline Neretve.

Program se održavao u GPOU Otočac te u športskoj dvorani osnovne škole Zrinskih i Frankopana.


Značajnu pažnju su privukli plesovi i pjesme dijela Zapadne Hercegovine, koji se, po riječima prof. Bagura nisu izvodili desetljećima.
Također, prof. Joško Ćaleta i prof. Vido Bagur od 60- ih godina pa sve do danas istražuju običaje Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Većinu su uspjeli i zabilježiti, no, ostaje žal za onim područjima zapadnoj Hercegovini koja nisu zabilježena (napjevi i plesovi), a koji će se, kako se nadaju, spasiti. Jedan dio se odnosi i na općinu Posušje.

Inače, oba profesora su, uz ostale glazbenike i etnomuzikologe s ovih područja najzaslužniji za istraživanje, te današnje koreografije skoro svih društava u Hercegovini.

Seminaru su prisustvovali i članovi HKUD-a “Fra Petar Bakula” koji su svojom nazočnošću dokazali da Posušje drži do tradicije, te da im je stalo da na ovaj način uče od najboljih, te prenesu stečeno znanje plesova iz RH i zapadne Hercegovine na ostale članove HKUD-a.

Posuški.info

OGLASI

Loading