Select Page

ČLANOVI KUD-A MOKRO U POSJETI PRIRODNIM I KULTURNIM ZNAMENITOSTIMA PARKA PRIRODE BLIDINJE

ČLANOVI KUD-A MOKRO U POSJETI PRIRODNIM I KULTURNIM ZNAMENITOSTIMA PARKA PRIRODE BLIDINJE

Unatoč trenutnoj situaciji i prekidu dosadašnjih događaja Kulturno umjetničko društvo “Mokro” je i ovo ljeto nastupilo na brojnim manifestacijama kako na području BiH pa tako i Hrvatske. Iako volimo naša putovanja, naše nastupe, naša druženja, planina nas najviše privlači, kazali su iz Društva.

U kolovozu vodstvo KUD-a Mokro iz Širokog Brijega je organiziralo posjetu najmlađih članova prirodnim i kulturnim znamenitostima Parka prirode Blidinje. Prva Lokacija koju su posjetili je bila franjevačka crkva u Masnoj Luci. Vodstvo i mali članovi su sudjelovali na svetoj misi u crkvi Svetog Ilije proroka. Nakon svete mise, posjetili su umjetničku galeriju u sklopu spomenute crkve. Njihov domaćin je bio i franjevac koji je zadužen već godinama za crkvu u Masnoj Luci, fra Petar Krasić. Mališani su mogli naučiti o bogatoj povijesti samog kraja. Fra Petar je istaknuo kako je važno očuvati sve što je vrijedno na ovim prostorima od biljaka i životinja, kako bi ostalo u naslijeđe mlađim naraštajima. Na samom kraju posjete, vodstvo društva je fra Petru uručilo mali znak pažnje, repliku mokarskog stećka vitko. Nakon toga su uslijedili ručak i razne igre za djecu.

U popodnevnim satima mališani su posjetili stećke iz razdoblja od 12. – 14. stoljeća ; stećci koji svojom ljepotom i poviješću prkose zubu vremena i svjedoče nam o nekim drugim minulim stoljećima. Nekropola Dugo polje nalazi se na listi 30 srednjovjekovnih nekropola stećaka koje su 2016. godine proglašene Svjetskom baštinom UNESCO-a. Prostiru se na području općine Jablanica, na putu prema Kedžari. Nekropola se sastoji od 150 stećaka, od kojih su veći broj ploče i sanduci, a jedan dio stećaka je i ukrašen. Stećci su u dobrom stanju, i jedna su od najvažnijih kulturnih znamenitosti u Parku prirode Blidinje. Pri povratku doma, zastali su i na poznatom blidinjskom jezeru koje predstavlja najveće planinsko jezero u Bosni i Hercegovini. Osim ljepote jezera mladi članovi društva su mogli vidjeti već rijetku ostavštinu uzgoja ovaca na ovim područjima budući da su u prošlosti vlasnici svoje ovce slali u planinu gdje je nešto svježija klima da bi mogli pasti i na taj način se spremiti za povratak u južni krajeve u zimskom periodu.

Članovi KUD-a Mokro ponovno su se okupili u Parku prirode Blidinje, ovaj put s razlogom više.

Proteklih dana boravili smo na Blidinju odlučivši se za proslavu čak četiri rođendana te dva skora svadbena veselja naših djevojaka. Slobodne trenutke uvijek iskoristimo za pjesmu, za naše bećarce jer to je nešto što nam srca ispunja. Naše okupljanje veže i svetu Misu nedjeljom koja se slavi u crkvi sv.Ilije u Masnoj Luci. U nedjelju poslije svete mise, fra Ante Marić nas je darivao bombonama poput najmlađe djece, a mi zauzvrat zapjevali bećarac kao zahvalu i tako oduševili mnoge koji su se zatekli ispred crkve poslije mise, kazali su iz KUD-a Mokro.

OGLASI

Loading