Select Page

Zimski uspon na Tušnicu

Zimski uspon na Tušnicu

Kako smo i najavljivali, u nedjelju 21.01.2018. članovi našega društva su penjali Tušnicu (vrh Vitrenik 1697 m). Polazak je bio planiran iz Stipanića u 9:00 sati ali na startu nas je dočekalo ružno vrijeme sa jakom kišom pa smo u obližnjem kafiću čekali da se vrijeme popravi tj. da kiša prijeđe u snijeg. To se i dogodilo pa smo oko 10:30 krenuli na uspon.

Gotovo cijelim putem su nas pratili snijeg i gusta magla pa smo se kretali zahvaljujući navigaciji na mobitelima. Iako nismo vidjeli skoro ništa osim na par minuta kad se nebo otvorilo nakon nešto više od 3 sata probijanja kroz snježne nanose, ledene padine ipak smo ”našli” vrh. Na vrhu smo se zadržali 10 ak min. da se uslikamo i taman kad smo se spremali na povratak vrijeme se naglo pogoršalo. Odjednom je počela snježna mećava sa orkanskim udarima bure. Vidljivost je pala na svega par metara, tragovi kojima smo došli brzo su nestajali, mobiteli su počeli divljati i gasiti se od hladnoće…

Tusnica_2018_6

Ipak smo nekako uspijevali pratiti jedva vidljive tragove kojima smo došli ali ubrzo su i oni nestali. Tada se vrijeme malo razbistrilo ali je vjetar još više pojačao tako da nismo smjeli ići stazom kojom smo došli, zbog leda i jakog vjetra, nego smo tražili alternativu i išli manjim padinama, dolinama što nam je skoro udvostručilo kilometražu pri povratku. Toliko je puhalo da je pravi podvig bio izvaditi mobitel i uslikat. Dario je to uspio nekoliko puta ali je na kraju ostao bez mobitela, prilikom jednog pokušaja slikanja vjetar mu ga je digao iz ruke i odnio ko zna gdje. Ipak kako smo se spuštali vjetar je bio slabiji i prije mraka smo stigli do auta, promrzli, umorni ali i te kako zadovoljni.

Tusnica_2018_18

hpd-plocno.com

OGLASI

Loading