Select Page

Ćosić: Ne želimo ljude u ovoj županiji zatvarati u torove bez nužne potrebe

Ćosić: Ne želimo ljude u ovoj županiji zatvarati u torove bez nužne potrebe
Posušje.info

sisovic
markota
vilasolis
sportsart

Ćosić: Ne želimo ljude u ovoj županiji zatvarati u torove bez nužne potrebe15 minuta agoDodaj komentar!

Ako se želi održati stabilnost Bosne i Hercegovine konstitutivni narodi ne mogu biti diskriminirani, nego u ravnopravnom položaju, rekao je za BHRT Zdenko Ćosić, premijer Zapadnohercegovačke županije i potpredsjednik HDZ-a BiH.

“Svi koji sudjeluju u pregovorima govore kako je nužno održati stabilnost BiH kao funkcionalne zemlje, zajednice, države, kako god hoćete, i ako im je to stvarni cilj moraju znati da nijedna zajednica ne može opstati ako su konstitutivni elementi zajednice diskriminirani, ako su u neravnopravnom položaju. Mislim da i akteri međunarodne zajednice sve više uviđaju bit problema, ono što je BiH u svojoj naravi. Ono što je fundirano u Ustavu BiH je ravnopravnost konstitutivnih naroda i ako netko negira to pravo bilo kome onda ne može reći da  želi BiH dobro”, istakao je Čosić komentirajući aktualne pregovore o izmjeni Izbornog zakona BiH.

Prosvjetni radnici srednjih škola u ZHŽ i dalje su u štrajku i zahtijevaju veće plaće, a premijer  je kazao za emisiju “BHT1 uživo” da se nada dogovoru sa sindikatima, mada, kako kaže, u ovoj godini sigurno neće doći do povećanja plaća.

“Mi smo povećali plaće u skladu sa našim budžetskim mogućnostima i nakon povećanja osnovice plaće od pet posto usljedila je najava štrajka. Nadam se da će doći do dogovora, međutim ono što sam siguran je da rezultat tih dogovora ne može biti povećanje plaća u ovoj godini dodatno”, rekao je Ćosić, te dodao da će se  tek sljedeće godine može raditi na povećanju plaća. 

“Ne samo provjetnim radnicima nego svim budžetskim korisnicima kojima su niske u usporedbi sa ostatkom države”, kazao je on.

ZHŽ je često imao nešto drugačije mjere nego druge županije u Federaciji BiH, a Ćosić objašnjava da u  ovoj županiji nisu htjeli politizirati odluke vezane za pandemiju koronavirusa, za razliku od Federacije BiH čiji je “stožer opterećen političkim pitanjima”.

“Naš je stav da je ovo problem koji ne smije imati političke konotacije. Mi se trudimo  i pokušavamo ne slati nikakve apokaliptične poruke, slušamo struku i pristupamo tome racionalno”, rekao je Ćosić i naglasio da “ne žele ljude u ovoj županiji zatvarati u torove bez nužne potrebe”.

OGLASI

Loading