Select Page

NA VEČERI U ROMANCI: Svi od Izetbegovića tražili izmjene Izbornog zakona, a on uvjetovao…

NA VEČERI U ROMANCI: Svi od Izetbegovića tražili izmjene Izbornog zakona, a on uvjetovao…

Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, je nakon neformalne večere regionalnih lidera u Mostaru izjavio kako je na sastanku rečeno da je potrebno riješiti problem izbora legitimnih političkih predstavnika hrvatskoga naroda u BiH, i to kako bi se stabiliziralo stanje u našoj zemlji.

Naime, uoči otvorenja Mostarskog sajma gospodarstva, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović je u Mostaru ugostio novoizabranog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića te bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, predsjednika FBiH Marinka Čavaru i Predsjednika RS Milorada Dodika.

“Razgovarali smo o tom kako popraviti stvari i kako popraviti povjerenje u BiH. Bio je to jedan otvoren razgovor. Svi smo iskazali svoje bojazni i što očekujemo od druge, odnosno treće strane. Baš smo onako otvorili te teme, ali ništa nismo završili. Malo smo se ponavljali. No, bio je to iskren razgovor. Svi smo međusobno razgovarali. Dobro je raspoloženje. Svi su svjesni toga da sa svake strane treba napraviti nekoliko koraka ka nekom srednjem rješenju i stabilizirati stanje u BiH”, izjavio je Izetbegović.

Na pitanje koji će korak on napraviti, Izetbegović je, kako prenosi Dnevnik.ba, odgovorio kako se od Bošnjaka očekuje da pristanu na izmjene Izbornoga zakona BiH koji će jamčiti izbor legitimnih političkih predstavnika.

“Od bošnjačke strane se očekuje da pomogne Hrvatima da imaju autentične predstavnike u Predsjedništvu i domovima naroda. Ja sam kazao što je moguće s moje strane: nikakvih novih etnički baziranih entiteta, nikakvih priča o podjeli BiH niti referenduma. Ako smo sva trojica spremna na te stvari onda idemo napraviti te korake. Mislim da ta spremnost postoji”, rekao je Izetbegović.

Čović je, pak, potvrdio da je na samoj večeri vladala dobra atmosfera, no, istaknuo je kako je upravo Izetbegovićeva ideja o “davanju” političkih prava Hrvata glavni problem Bosne i Hercegovine.

“Netko bi dozvolio da Hrvati imaju svoje predstavnike, ako bi… Pa tko može dozvoljavati da Hrvati imaju svoje predstavnike, svoga člana Predsjedništva, svoje predstavnike u domovima naroda. Tu je problem. Još uvijek netko vjeruje da može birati umjesto drugih. Ja uvjeravam da ne može. Spremni smo tražiti minimum kompromisa da izađemo iz tog. BiH neće preživjeti kao normalna europska država, a to joj je jedina budućnost, bez Hrvata kao jednakopravnog konstitutivnog naroda”, izjavio je Čović.

Potvrdio je i kako je razgovarano o izmjeni izbornoga zakonodavstva u BiH.

“To nisu izmjene ustava koje su nam potrebne za priključivanje EU. Svjesni smo da nemamo dvotrećinsku većinu potrebnu za to. Ali izborno zakonodavstvo moramo riješiti u naredna dva mjeseca kako bismo mogli posvetiti drugim bitnim pitanjima. Dobili smo apsolutnu podršku i gospodina Plenkovića i gospodina Vučića i gospodina Vujanovića”, kazao je Čović.

Plenković je ponovio kako Hrvatska snažno podržava europski put BiH, ali i da Hrvati u BiH jednostavno moraju jamačno moći izabrati svoje političke predstavnike.

“Hrvatska je najveći zagovaratelj europskog puta BIH, njene funkcionalnosti te jednakopravnosti konstitutivnih naroda, i hrvatskoga kao najmalobrojnijeg. Mislim da inicijativa o izmjeni Izbornoga zakona dolazi u dobrom trenutku, dovoljno rano od sljedećih izbora. Ako je duh Daytona bio formula ‘jedan-dva-tri: jedna država, dva entiteta, tri ravnopravna naroda’, onda je duh tog Daytona bio da tri člana Predsjedništva budu izabrani od ta tri konstitutivna naroda”, rekao je Plenković te naglasio kako je zbog toga važno da metodologija kojom se biraju u Predsjedništvo bude takva da je zajamčen izbor legitimnog člana Predsjedništva.

“Zbog tog, s aspekta Hrvatske, reforma Izbornoga zakona je racionalna i nužna. BiH je potreban miran rad institucija. Ovo je minimum koji je bitan za ravnopravnost Hrvata u BiH. To je za Hrvatsku jedna od ključnih tema i na njoj čvrsto stojimo”, izjavio je hrvatski premijer.

HMS

OGLASI

Loading