Select Page

Ćosić: Pripremamo nove gospodarske mjere, naša županija će dobiti osam milijuna KM od MMF-a

Ćosić: Pripremamo nove gospodarske mjere, naša županija će dobiti osam milijuna KM od MMF-a
Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke održana je u četvrtak ispred zgrade Vlade ŽZH.

Glavna tema konferencije bila je gospodarstvo, a nešto ranije održan je i sastanak.

Predsjednik Vlade ŽZH, Zdenko Ćosić, rekao je kako su na sastanku predstavljene mjere koje priprema županija, a one će javnosti biti predstavljene sljedeći tjedan. Dodao je i kako je naglasak bio na zakonu koji je u proceduri na federalnoj razini kojega su nazvali “korona zakon” i koji se ozbiljnije bavi propisivanjem mjera za sprječavanje gospodarskih posljedica izazvanim koronavirusom.

U ovom trenutku su na raspolaganju određena sredstva međunarodnih financijskih institucija. To su isključivo kreditna sredstva i u njihovom okviru mi pokušavamo naći omjer zaduženja koji je najpovoljniji za sve razine vlasti, znači za Federaciju, a samim time i županije, rekla je federalna ministrica financija Jelka Milićević.

U Bosni i Hercegovini je u subotu konačno postignut dogovor oko 330 milijuna eura teškog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Iznos koji pripada FBiH će se dijeliti na način da 50 posto ostaje na računu te razine vlasti, a 50 posto će pripasti županijama, koji u okviru svojih nadležnosti nose značajan dio odgovornosti u borbi protiv pandemije.

Kriterij će biti broj stanovnika u određenoj županiji uz neke korekcije dvjema županijama koje imaju najmanji broj stanovnika. Po nekoj slobodnoj procjeni od tih sredstava naša županija bi trebala dobiti oko osam milijuna KM, rekao je Ćosić.

Medijima se obratio i ministar financija ŽZH-a Toni Kraljević.

Mi u nizu mjera koje ćemo staviti u formu zakona zaštićujemo one najugroženije. Definitivno se neće reducirati niti za jedan fening poticaji za primarnu poljoprivrednu proizvodnju i ruralni razvitak. Nastojat ćemo zaštićujući socijalne kategorije na nekim drugim stavkama, u sada redefiniranoj listi prioriteta, napraviti maksimalnu disperziju kroz jedno zajedničko i solidarno djelovanje i dio tih sredstava ćemo uputiti u realni sektor koji na koncu i puni naš proračun, kazao je Kraljević.

Jabuka.tv

OGLASI

Loading