Select Page

Čović: Hrvatsko pitanje u BiH ne postoji, postoji pitanje Bosne i Hercegovine

Čović: Hrvatsko pitanje u BiH ne postoji, postoji pitanje Bosne i Hercegovine

U Neumu se održava znanstveno – stručni skup pod nazivom “Rješenje hrvatskog pitanja za europsku BiH”, na kojem nazoči i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović, koji je održao i uvodni govor.

U imenu skupa stoji ‘hrvatsko pitanje u BiH’, a duboko vjerujem da to pitanje ne postoji, postoji pitanje Bosne i Hercegovine, ustvrdio je Čović.

“Ove godine stavili smo provokativnu temu, kao što je bila ona prošlogodišnja o Hrvatima kao nositeljima europskih vrijednosti. Vjerujem da hrvatsko pitanje ne postoji. Postoji ustvari pitanje BiH, države s ravnopravnim konstitutivnim narodima. Nakon prošle godine dobili smo odluku Ustavnog suda BiH koja jasno i nedvosmisleno govori o tri konstitutivna naroda i njihovoj ustavnoj poziciji. Odluka jasno govori šta je to Federacija BiH, ne federacija županija, već federacija konstitutivnih naroda. Vjerujem da smo mi na vješt način ponudili rješenje i za hrvatski narod i za Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Čović.

f8640ac30e87db29785d

Čović je kazao kako će svi sudionici ovog skupa dati doprinos za ostvarenje mnogih otvorenih pitanja za hrvatski narod.

“Naše rješenje govori o tri konstitutivna naroda, institucionalnom vezivanju i integrativnom procesu, ali i o ravnopravnosti i traženju europskog puta. Tražimo rješenja racionalnosti, ona se moraju naći kroz prepoznate odluke Ustavnog suda i vjerujem mnoge nove odluke. Stabilnost je iznimno potrebna Bosni i Hercegovini i zemljama iz našeg okruženja. Uvjeren sam da radimo skupa u vremenu kad trebamo donositi životne odluke. Siguran sam da je BiH nezaustavljiva na svom europskom putu i molim vas da kroz zaključke ove konferencije budemo motivator za sve koji vide drugačiju BiH. Ovo treba biti moderna država u kojoj hrvatski narod mora biti ravnopravan s ostalim”, zaključio je na kraju svog pozdravnog obraćanja Dragan Čović.

Govore su održali još i Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, Vlado Guberac, rektor Sveučilištva u Osijeku, Jakov Pehar, predsjednik HAZU.

aa3f81446935c4c893e9

Tomić je u uvodnom obraćanju kazao kako akademska javnost želi biti uključena u davanju doprinsa i realizaciji okvira istinskih vrijednosti, te da žele promovirati istinu, jednakost i slobodu.

“Hrvati BiH moraju biti zajednica europskih naroda, gdje stoljećima pripada”, kazao je Vlado Guberac, a kao primjer kako akademska zajednica može pomoći – naveo je primjer suradnje rektorskog zbora i Sveučilišta u Mostaru.

Jakov Pehar, predsjednik HAZU izrazio je nadu da će ovaj skup iznjedriti nekoliko ideja kako bi status hrvatskog puka u BiH bio poboljšan, te da će politički vrh znati odabrati modele koji će se zasnivati na tri osnovna pitanja principa neovisnosti, jednakopravnosti i ravnopravnosti.

vecernji.ba

OGLASI

Loading