Select Page

Vijeće sigurnosti UN-a objavilo rat ISIL-u

Vijeće sigurnosti UN-a objavilo rat ISIL-u

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je u petak prihvatilo francusku rezoluciju kojom dopušta “poduzimanje svih potrebnih mjera” u borbi protiv takozvane Islamske države (ISIL), sedam dana nakon napada u Parizu u kojima je poginulo 130 osoba.

Rezolucijom se “traži od svih država da u skladu s međunarodnim zakonima, a posebno s poveljom UN-a, poduzmu sve potrebne mjere na teritoriju u Iraku i Siriji koji kontrolira ISIL”.

Zemlje se pozivaju da “udvostruče napore i koordiniraju svoje inicijative kako bi se spriječili i zaustavili teroristički napadi” ISIL-a, kao i drugih ekstremističkih skupina povezanih s Al Qaidom.

Vijeće sigurnosti naziva ISIL”svjetskom prijetnjom bez presedana međunarodnom miru i sigurnosti” te izjavljuje kako je “odlučno boriti se protiv te prijetnje svim sredstvima”.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius pozdravio je u priopćenju tekst koji “poziva na širenje borbe” protiv ISIL-a.

“Sada je bitno”, dodao je, “da se sve zemlje konkretno angažiraju u borbi, bilo vojnim djelovanjem, traženjem političkih rješenja ili borbom protiv financiranja terorizma”.

Rezolucija ne govori izravno o dopuštenju vojnoga djelovanja niti poziva na primjenu članka 7 povelje UN-a koji predviđa primjenu sile. Ali daje političku podršku borbi protiv džihadista u Siriji i Iraku koja se pojačala nakon napada u Parizu za koje je ISIL preuzeo odgovornost.

Rezolucijom se osuđuju napadi u Parizu, ali i napadi koje je ISIL od rujna izveo u Tunisu, Ankari, Bejrutu te rušenje ruskoga zrakoplova u Egiptu.

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading