Select Page

ČOVIĆ: Mislim da za HDZ BiH dogovor SDA i SNSD o mehanizmu koordinacije nije prihvatljiv

ČOVIĆ: Mislim da za HDZ BiH dogovor SDA i SNSD o mehanizmu koordinacije nije prihvatljiv

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović izjavio je kako mu je drago da su se predsjednici SNSD-a i SDA Milorad Dodik i Bakir Izetbegović sastali i razgovarali. Kada je MMF u pitanju, tu se nije imali što dogovarati, poručio je Čović.

“Dobro je da se konačo to potpisalo, pa da se ide u realizaciju. Što se tiče mehanizma koordinacije, ne znam što je dogovoreno, ali je evidentno da se radi o dogovoru isključivo dvije stranke. Da bi se nešto napravilo, to treba usuglasiti na državnoj razini, na Vijeću ministara, tako da ne bih previše komentirao dok ne vidim što je dogovoreno. Ono što je meni Izetbegović prezentirao, kao neko moguće rješenje, ja sam rekao da je nama neprihvatljivo”, poručio je Čović.

Moraju se praviti dogovori, ne da bi se rušili prethodni, već da se zaista napravi nešto što jeste mehanizam koordinacije.

“Bio bih sretan da je SNSD prihvatio rješenja i da možemo ići ka narednom koraku ka EU. Međutim, bojim se, prema onome kako to u posljednje vrijeme radi SDA da to nije baš tako”, smatra Čović.

Ističe Čović da mu, iz onoga što je vidio iz prijedloga Bakira izetbegovića, nije prihvatljivo da se eliminira ono što je bilo u dosadašnjem dogovoru, a koji je podrazumjevao učešće u donošenju odluka svih razina vlasti, u skladu s nadležnostima.

“Mi smo također dogovorili potencijalni sastanak HDZ-a i SDA na razini entiteta i BiH, kako bi otklonili neke probleme, jer evidentno imamo zastoj u funkcioniranju kako izvršne, tako i zakonodavne vlasti i u FBiH i na razini BiH. Moramo iznalizirati našu agendu i do kraja joj se predati. Ne možemo u način odlučivanja ubacivati naše interese koji se poklapaju s nekim strategijama u vezi s lokalnim izborima”, zaključio je Čović./Fena

OGLASI

Loading