Select Page

Čović o koaliciji s HDZ 1990: Nemamo obvezu prema onima koji su negirali hrvatski identitet

Čović o koaliciji s HDZ 1990: Nemamo obvezu prema onima koji su negirali hrvatski identitet

Nemamo obvezu prema onima koji su negirali hrvatski identitet, izjavio je predsjednik HDZ BiH, HNS BiH i novoizabrani hrvatski člana Predsjedništva BiH Dragan Čović na konferenciji za novinare održanoj danas u Mostaru.

Čović je to kazao odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućnosti postizbornog koaliranja s HDZ 1990.

– Nakon što budu objavljeni konačni rezultati izbora bit će konstituiran novi saziv Hrvatskog Narodnog Sabora BiH, koji će činiti svi izabrani zastupnici s hrvatskim legitimitetom. U Hrvatski narodni sabor svi su dobro došli, no, kad je riječ o koaliranju, nemamo obvezu prema onima koji su negirali hrvatski identitet, kazao je Čović.

On je rekao kako je plan koalicije koje je predvidio HDZ BiH bio ostvariti 130.000 glasova i da će u konačnici taj plan biti ostvaren u izboru za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Uvjerljiva pobjeda HDZ-a i koalicije HNS-a

Koalicija koju predvidi HDZ BiH također je ostvarila uvjerljivu pobjedu za predstavnička tijela vlasti na svim razinama, među hrvatskih biračima , kako na područjima gdje su Hrvati većina, tako i u općinama gdje su manjinski narod.

– Ta potpora kreće se između 70 i 90 posto, kazao je Čović.

Izrazio je optimizam oko formiranja vlasti, kazavši kako očekuje da bi vlast, na svim razinama, mogla biti formirana čak i do kraja ove godine. Ponovio je stav kako su partnere HDZ BiH u formiranju vlasti odredili Bošnjaci i Srbi.

Hrvatska izborna jedinica

– Mi ćemo poštivati izborni legitimitet druga dva naroda, kao što smo uvijek tražili poštivanje izborne volje hrvatskog naroda. Obveza novih vlasti je preurediti BiH i usmjeriti je prema Europskoj uniji, izjavio je hrvatski član Predsjedništva BiH.

Na novinarski upit oko izmjene izbornog zakona i definiranja većinski hrvaske izborne jedinice, Čović je rekao da je to minimun ispod kojeg se neće ići, kako bi se ispoštovala i zajednička izjava” koju smo potpisali u Bruxellesu, ali i Rezolucija Europskog parlamenta da jedan narod neće drugom birati političke predstavnike”.

– Vjerujem da to pitanje, kroz dogovor o implementaciji presude u predmetu Sejdić-Finci, i pitanje Mostara u paketu možemo riješiti tri- četiri mjeseca nakon formiranja vlasti, kazao novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH.

Čović je kazao i kako je razmjenio čestitke s izbornim pobjednicima u BiH, te da su mu čestitali i iz Zagreba i iz Bruxellesa. Zahvalio je stranačkim kolegama, članstvu i biračima.

/HMS/

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading