Select Page

ČOVIĆ: Plaše ljude Trećim entitetom. Europski put nema alternative, cilj reorganizacije je stvoriti jaku državu..

ČOVIĆ: Plaše ljude Trećim entitetom. Europski put nema alternative, cilj reorganizacije je stvoriti jaku državu..

Za mene je BiH nedjeljiva, cjelovita i europska. Moramo usvojiti mnoštvo drugih standarda koji vrijede unutar Unije, ako želimo biti njen dio. Žao mi je onih koji još nemaju hrabrosti i odlučnosti za taj iskorak, ali mi nećemo stati. Mi idemo dalje, kategoričan je u razgovoru za Vijesti.ba predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider HDZ BiH Dragan Čović.

Upitan je reorganizacija F BiH kroz “megakantone” uvod u stvaranje trećeg entiteta, kako tvrde pojedini politički dužnosnici predsjednik HDZ BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović odgovorio je kako “što god da se počne raditi, oni koji su protiv reorganizacije, racionalnizacije i unapređenja, počet će s unošenjem straha isticanjem tko zna kakvog stava o nekom trećem ili ne znam kojem entitetu”, javlja Hrvatski Medijski Servis.

-Prema mom mišljenju, transformiranje odnosa u BiH ići će i ove godine, doduše ne takvom dinamikom kao ove druge stvari, kazao je Čović za portal Vijesti.ba.

Mi prije svega, dodao je, moramo riješiti izborno zakonodavstvo. Ako to uspijemo uraditi do kraja veljače, onda sam sasvim siguran da ćemo krajem godine početi govoriti o reorganizaciji i racionalizaciji BiH, primarno misleći na FBiH.

Već smo vodili neke razgovore o tom pitanju, ali su oni više bili neka vrsta testiranja ili iznošenja ideja. Uvjeren sam da će svaka od tih ideja, koja u konačnici dobije dvotrećinsku podršku, biti na tragu da BiH bude jaka, država sa svojim međunarodno priznatim granicama, te da ima svoj euroatlantski put i da kroz racionalnost na neki način prepoznamo mogućnost da država u ekonomskom i socijalnom smislu napravi mnogo brže iskorak, nego što se to očekuje.

U svakom slučaju, mi se sada ne bavimo tim pitanjem, ali sam uvjeren da će to doći na dnevni red. Ukoliko završimo izborno zakonodavstvo u Parlamentu BiH do kraja veljače ili početkom ožujka, siguran sam da ćemo krajem godine ozbiljno pregovarati oko toga kako napraviti racionalniju državu, jer je ova u puno elemenata teško upravljiva i preskupa. To je nešto čime ćemo se takođe morati baviti. Isto tako, svjestan sam da kada počnemo razgovarati o tome, počet će i razne špekulacije. No, mi moramo imati jasno opredjeljenje. Ja sam već rekao – to je nedjeljivost BiH, njena cjelovitost i njen euroatlantski put, izjavio je Čović za Vijesti.ba.

Čović je kazao i kako je sasvim izvjesno da će BiH do kraja ovog mjeseca predati aplikaciju za članstvo u EU.

-Sve pripreme pravimo da se to stvarno dogodi. Što se približavamo tim datumima, sa žaljenjem mogu reći da se uvijek pojave određene osobe koje to pokušavaju na različite načine devalvirati. Prije svega, smatram da mi više nemamo razloga odmicati tu svoju obvezu. Osim toga, moramo biti vjerodostojni prema onima kojima se obraćamo, misleći na prijatelje iz EU, kojima smo najavili da ćemo to uraditi do kraja godine. Ukratko, do kraja siječnja ćemo sigurno predati zahtjev za članstvo u EU. Uvjeren sam da ćemo naredna tri, četiri mjeseca iskoristiti kako bismo uradili puno više stvari nego što to čak i EU očekuje od nas, a kako bismo bili u poziciji djelovati vrlo brzo u momentu kada dobijemo upitnik sa svim brojnim pitanjima, u cilju dobijanja kandidatskog statusa iduće godine.Vjerovatno će se opet pojaviti osobe koje vrlo teško mogu pratiti ovu dinamiku, ali nas to svakako neće spriječiti da naš europski put ide dinamikom koju smo zacrtali u planovima koje smo usvojili prošle godine, kazao je Čović.

Dodao je i kako BiH mora objaviti rezultate popisa stanovništva vrlo skoro.

-Moramo završiti puno reformskih aktivnosti koje smo obećali, moramo završiti implementaciju presude “Sejdić – Finci”, iako ona danas nije nikakav preduvjet, ali je bila prije dvije, tri godine. Ponavljam, mi ovo radimo zbog sebe, kako bismo homogenizirali sve one koji žele napredak u BiH, a najbolji način da se svi okupimo oko iste ideje jeste predaja aplikacije za članstvo u EU. Zbog toga sam ja ovako optimističan. Naravno, uvjeti će se mijenjati. Moguće je da za dva ili tri mjeseca budu potpuno drugačiji uvjeti unutar EU, ali mi ćemo zahtjev predati. Kada ćemo dobiti status kandidata, mislim da je opet do nas. Realno, ovu godinu moramo iskoristiti za mnoštvo teza koje smo sebi postavljali zadnjih nekoliko godina, a sa kojima se nismo znali nositi na kvalitetan način. Optimističan sam, ovih dana ćemo intenzivno pokušati razgovarati o izazovima koji su pred nama, poput prilagođavanja SSP-a u dijelu koji se tiče tradicionalne trgovine. Europski put nema alternative. Moramo usvojiti mnoštvo drugih standarda koji vrijede unutar Unije, ako želimo biti njen dio. Žao mi je onih koji još nemaju hrabrosti i odlučnosti da naprave taj iskorak, ali mi nećemo stati. Mi idemo dalje, izjavio je Čović za Vijesti.ba.

HMS

OGLASI

Loading