Select Page

ČOVIĆ: Šestorka je nevina!

ČOVIĆ: Šestorka je nevina!

Presudu hrvatskoj šestorci treba dočekati dostojanstveno-mi mislimo da su oni apsolutno nevini ljudi, poručio je između ostalog predsjednik HDZ-a i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović obraćajući se medijima nakon sjednice predsjedništva HNS-a, javlja Hrvatski Medijski Servis.

“Očekujemo da Jadranko Prlić i svi drugi budu oslobođeni. Oni su već platili jednu izuzetnu cijenu, 13 i pol godina su vezani uz Tribunal. Što opet vrlo jasno govori o složenosti tribunala i političkom djelovanju unutar takve institucije. Trinaest i pol godina niste u stanju donijeti pravosnažnu odluku i ona se čeka kao takva”, istaknuo je Čović.

Dodao je kako odluka Haškog tribunala neće u osnovi imati utjecaja na poziciju hrvatskog naroda, podsjetivši kako su Hrvati na vrijeme počeli tražiti rješenja za Izborni zakon kako bi na vrijeme, prije potencijalnih izbora, imali riješen problem ništavnosti odluka koje je Ustavni sud stavio izvan snage. Čović je kazao kako je namjera riješiti pitanje izbora članova Predsjedništva, popunjavanja Doma naroda te grada Mostara, a osnova svega je, pojasnio je, da jedan narod drugom ne bira predstavnike.

Predsjedatelj Predsjedništva, predsjednik HDZ BiH i HNS BiH je naglasio i kako je stav da sve presude Haškog tribunala do sada nisu doprinijele pomirenju unutar BiH, te je pojasnio kako je zadaća kao političkih institucija da to pomirenje izgrađuju.

Kada je riječ ulozi Hrvatske, Čović je poručio kako je tu jasan stav- Hrvatska je dala najveći doprinos da BiH bude danas u međunarodno priznatim granicama kao takva, pa i samom činjenicom koliko je zbrinula žitelja BiH i kakav je odnos imala prema svakomu bez obzira na vjeruje i naciju.

“Naravno, svjesni smo da je u tom užasnom ratu bilo zločina na svakom dijelu BiH, da je to nešto što ne možemo na bilo koji način ni bilo kojom presudom relativizirati. Svaki zločin mora biti adekvatno prepoznat. Svaka žrtva mora imati poštovanje bez obzira tko je zločinac”, naveo je on.

Na upit novinara očekuje li da će doći do narušavanja javnog reda i mira, Čović je kazao kako ne vidi da će biti nečeg takvog.

“A da će biti pojedinaca koji će na jednoj utakmici praviti takvu atmosferu, bilo ih je i biti će. Hrvatski i bošnjački narod su opredijeljeni da žive jedni uz druge zajedno da grade svoju budućnosti ovdje i za sve koji huškaju, ja sam imao običaj kazati: „Tko priželjkuje rat neka mu bude u kući“. Ali nije to izjava koju moram često davati. Znači, mi moramo učiniti sve da stvorimo jedan organizam koji može normalno funkcionirati i to ćemo morati uraditi i kroz Izborni zakon i kroz preustroj koji trebamo raditi, primarno u Federaciji BiH”, poručio je Čović.

HMS

OGLASI

Loading