Select Page

Čović u Tomislavgradu: Gasite kantone, županije nećete!

Čović u Tomislavgradu: Gasite kantone, županije nećete!

Ne ostavljajte uopće ni trunku sumlje, ova lista HNS-a dobit će uvjerljivu potporu hrvatskog narodnog bića u BiH, to je sasvim jasno i to ne treba skrivati, ni s ove, ni s bilo koje druge govornice diljem BiH. S ponosom možemo govoriti kako se 37 000 Hrvata u BiH vezalo uz HDZ BiH. To je jedna snaga koja može vrlo jasno i glasno reći što želi u BiH, kroz Zajednicu žena, našu Mladež i sve one koji su već dugo uz nas, koji već dugo nose onaj snažni plamen hrvatskog bića u BiH, ostali smo stožerna stranka hrvatskog naroda u BiH, kazao je na predizbornom skupu HDZ BiH u Tomslavgradu kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva Bih Dragan Čović.

Čović je rekao kako su bili svjesni svoje odgovornosti kad su kazali da neće ući u ovakvu federalnu vladu.- Jer da smo ušli u takvu vladu mi se danas ovdje ne bi okupili, to morate znati, ne bi imalo smisla, dva entiteta bi živjela i moglo bi se bez Hrvata, a mi bi se dalje borili za dva ili tri posto vlasti od županije od entiteta, koji nije naš, a na sličan način bi završili i na razini države. Nitko danas ne bi spominjao hrvatskog člana predsjedništva, jer bi bilo normalno opet da se s malo glasova iz jednog, drugog, ili petog kantona Hrvatima izabere predstavnik. Svima onima koji tako razmišljaju poručujem, Gasite kantone, županije nećete dok mi Hrvati tako ne odlučimo“, rekao je dr. Čović.

Obilazak cesta, polaganje vijenaca

Boraveći u Tomislavgradu predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH, dr. Dragan Čović s izaslanstvom obišao je dionicu županijske ceste Tomislavgrad – Blidinje koja je u rekonstrukciji. Završetkom radova na ovoj cesti približit će se ova dva mjesta.

Nakon toga izaslanstvo HDZ-a i HNS-a BiH položilo je vijenac i zapalilo svijeće na Spomen obilježju poginulim braniteljima.

U ime domaćina obratio se predsjednik OO HDZ BiH Tomislavgrad, Ivan Vukadin. On je govorio o problemima s kojima se posljednjih osam godina suočavaju i Tomislavgrad i Županija Hercegbosanska.

Smanjenje nezaposlenosti

U ime HDZ-a RH, sve nazočne pozdravio je i čestitao 24. obljetnicu HDZ- a BiH Tomislavgrad predsjednik kluba utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ i član Predsjedništva HDZ-a RH, Milan Kovač. On je istaknuo kako politika dr. Dragana Čovića i koalicija okupljena u HNS BiH uživa bezrezervnu podršku HDZ-a RH, i kako vjeruje da se hrvatski narod u BiH za sve probleme može početi okretati Zagrebu i
Bruxellesu.

Nositelj liste za Skupštinu HBŽ-a, Branko Ivković govorio je o planovima koje HDZ BiH planira ostvariti u ovoj županiji. „Današnju situaciju karakterizira rast nezaposlenosti, iseljavanje, oduzimanje prava braniteljima i mnogi drugi problemi.

Glavni razlog tome jest nelegalna platformaška vlada koja je potrošila mnogo novca, a uradila nije ništa. Ono na što ćemo se mi bazirati jest smanjenje nezaposlenosti. To bi napravili osiguranjem sredstava za nove investicije u energetski sektor, preradu drveta, turizam i poljoprivredu. Potrebno je osigurati otkup dijela poljoprivrednih proizvoda jer naši poljoprivrednici ne mogu plasirati proizvode u Republiku Hrvatsku.

Teška gospodarska kriza

Također, potrebno je osigurati besplatan prijevoz učenika te zakon o dječjem doplatku“ kazao je Ivković.

Nositelj liste za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, Jozo Bagarić u svom govoru posebnu važnost dao je Domovinskom ratu i braniteljskoj populaciji. „Provodi se nezakonita revizija naših branitelja, gazi im se čast i ponos, a ratni zločini nad Hrvatima se zataškavaju. Mi moramo zaustaviti kriminalizaciju hrvatskih branitelja“ istaknuo je Bagarić.

Jozo Bagarić osvrnuo se i na tešku gospodarsku situaciju proizvedenu ratnim devastacijama, gospodarskom krizom i recesijom, ali i pogrešne politike platformaške vlasti.
hdz tomislav 2

Nositeljica liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednica HDZ-a BiH, Borjana Krišto zahvalila je na dosadašnjoj potpori. Ona je govorila o reformi Ustava i izbornih zakona. „Ustav mora osigurati ravnopravnost hrvatskog s druga dva naroda, i institucionalnu i teritorijalnu jer samo takva jamči ostanak Hrvata u BiH. Samo takav Ustav može biti temelj za Bosnu i Hercegovinu kao pravnu državu.

Da bi se izborili za ono što želimo, moramo preuzeti odgovornost, a odgovornost je na cijeloj Herceg-bosanskoj županiji. Ako smo jedinstveni i zajedno, i ako smo opredijeljeni oko istog cilja, možemo ga ostvariti“ kazala je Krišto.

Udruge proistekle iz Domovinskog rata Hercegbosanske županije, općine Tomislavgrad: UNRO HVO Tomislavgrad, UNRO HBŽ, UDVDR HBŽ, UDVDR
Tomislavgrad, UOPiNHB Tomislavgrad, Udruga branitelja Kongora, UDIVDR HVO Sektor Rujani, UNRO HVO Livno i Udruga I. gardijska brigada Bruno Bušić HBŽ na ovim Općim izborima u potpunosti podupiru Stranke okupljene u Hrvatski narodni sabor BiH uvjereni da je to jedina hrvatska politička opcija koja može primjereno odgovorit svim političkim i gospodarskim izazovima i problemima Hrvata u BiH, priopćeno je iz ureda za informiranje HDZ BiH.

hdz-tomislav-2 hdz-tomislav hdz-tomislav-nosnje hdz-tomislav1

/HMS/

OGLASI

Loading