Select Page

ŠTA TI JE SPOSOBAN ČOVJEK: Jerko Lijanović reketari i zarađuje i iz zatvora

ŠTA TI JE SPOSOBAN ČOVJEK: Jerko Lijanović reketari i zarađuje i iz zatvora

Iako se ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović (NSRzB) nalazi u pritvoru zbog sumnje u organizirani kriminal, iz njegovog ministarstva, prema informacijama do kojih je došao “Avaz”, uveliko se krčmi proračunski novac.

Radi se o implementaciji odluke nelagelne Vlade FBiH o raspodjeli nerealizirane podrške za poljoprivredne poticaje na poziciji kapitalna ulaganja i ruralni razvoj u iznosu od 9,5 milijuna maraka. U ovome, kako piše sarajevski list, ne bi bilo ništa sporno da se, kako navodi izvor “Avaza” iz federalne vlade, novac ne upotrebljava za reketiranje korisnika poljoprivrednih poticaja!

– To čine članovi nadležne Lijanovićeve komisije, s njegovim savjetnikom Stipom Šakićem na čelu. Poticaje dijele po popisu, ali neovlašteno izdaju rješenja s faksimilom. Od korisnika traže da im isplate 50 posto od poticaja. Sredstva su odobrena samo onima koji su pristali na tu podjelu. Rješenja su otpremljena, a polovica od 9,5 milijuna KM već je realizirana. Ostatak se nalazi u trezoru – kazali su izvori sarajevskog lista.

Prozvani Šakić, inače dužnosnik NSRzB-a, potvrdio je informaciju da je trošenje navedenih sredstava u tijeku te da je dio sredstava tek implementiran. No, on tvrdi da nema nikakvog reketiranja, niti su do njega stigle prijave koje na to upućuju.

– Takve priče protežu se još iz ranijeg razdoblja. Pa, i u Parlamentu se o tome pričalo, a na kraju se uvidjelo da je to prazna priča. Velika kampanja se vodi. Mi nemamo nikakvih saznanja – kazao je on.

Dževad Ždralović iz Udruženja poljoprivrednika Srednjebosanske županije potvrdio je “Avazu” da je Federalnom tužiteljstvu podnio krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH zbog niza krivičnih djela, među kojima su zloporaba položaja te nesavjestan rad.

Istakao je kako se krivična prijava temelji na posljednjem negativnom revizorskom izvještaju o radu tog ministarstva u prošloj godini, u kojem su navedene brojne zloupotrebe.

OGLASI

Loading