Select Page

Crni dan za tursku vojsku u Siriji: U jednom napadu poginula najmanje 33 vojnika

Crni dan za tursku vojsku u Siriji: U jednom napadu poginula najmanje 33 vojnika

Najmanje 33 turska vojnika poginula su u zračnom napadu u sirijskoj provinciji Idlib, dok je neodređeni broj vojnika ozlijeđen. Turski dužnosnici napad su pripisali snagama Bashara Al Asada.

Erdoganova tajnica za odnose s javnoću, Fahrettin Altun rekla je novinarima jutro rano da je Turska reagirala a “nelegitimni režim koji je uperio oružje u naše vojnike”, poduzevši niz zračnih i topničkih udare na sirijske ciljeve.

”Naša vojska, uz podršku iz zraka i sa kopna, izvodi napade na pozicije režima. Nastavit ćemo da izvodimo napade i dalje”, navodi se u priopćenju administracije predsjednika Turske.

Altun je okarakterizirala događaje u Idlibu kao genocid, rekavši da Turska neće dopustiti ponavljanje “onoga što se tamo dogodilo u Ruandi i Bosni”.

Turski dužnosnici kontaktirali su generalnog tajnika NATO-a i američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost u vezi s događajima u Idlibu, javlja Anadolu.

Situacija u Idlibu, posljednjem preostalom militantnom uporištu u Siriji, dramatično je eskalirala posljednjih tjedana, a Damask je pojačao svoju ofenzivu protiv islamističkih snaga u nastojanju da zauzme strateške gradove.

Ofanziva je primorala tursku vojsku da pošalje tisuće vlastitih snaga i naoružanja kako bi podržali svoje saveznike koji se bore protiv snaga odanih sirijskom predsjedniku Basharu Assadu. Hatay je turska provincija koja graniči s Idlibom.

Ankara zahtjeva od Rusije da odustane od aktivne vojne podrške napredovanju sirijskih trupa. S druge strane Moskva je optužila Tursku da podržava tamošnje militante kršeći ranije dogovoreni aranžman o uspostavljanju zone deeskalacije.

Ruska vojska optužila je tursku stranu da koristi ”artiljerijsku napade”, kao i ”izviđačke i napadne bespilotne letjelice” za ciljanje položaja sirijske vojske, bez preciziranja kada su se udari dogodili.

Turski vojnici zajedno sa pobunjenicima

Turski vojnici djelovali su unutar “borbenih postrojbi” s džihadističkim militantima u provinciji Idlib kada su ih u četvrtak napali zrakoplovi sirijske vlade, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Zračni napad izveden je kad se sirijska vojska našla na udaru velike ofenzive terorističke skupine Hayat Tahrir al-Sham (HTS), ogranka Al-Qaede u Siriji, unutar zone de-eskalacije Idliba, rekli su iz ruske vojske u petak.

Ministarstvo obrane priopćilo je kako je ruski Mirovni centar za Siriju u stalnom kontaktu s Ankarom, “redovito” zahtijevajući i primajući informacije o smještaju turskih trupa. A prema podacima koje je dostavila Turska, u blizini Behuna nije bilo turskih vojnika kad se sirijska vojska tamo borila s teroristima.

OGLASI

Loading