Select Page

Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje

Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje

Danas je Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje.

Cvjetnica je kršćanski blagdan koji se slavi u nedjelju prije Uskrsa. Ovaj dan je uvod u Veliki tjedan, dan na koji se Crkva spominje Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga.

Kad je ulazio u Jeruzalem, narod je dočekao Isusa mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine, putem kojim je išao jašući na magarcu. U spomen na to, na Cvjetnicu se prije jutarnje mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama. Sama misa posvećena je Isusovoj muci na kojoj se čita ili pjeva cijeli izvještaj o muci iz Evanđelja.

Običaj je da vjernici blagoslovljene grančice ponesu u svoje domove i stave za križ na zidu, a dio odnesu u staju i polja. Blagoslovljene se grančice ostavljaju u kući i nakon što se osuše, kao znak i podsjetnik na vjernost Isusu do druge Cvjetnice.

Za Cvjetnicu se vežu i drugi običaji. U subotu, dan prije Cvjetnice običaj je brati proljetno cvijeće, najčešće ljubičice, i sutradan ujutro, kad osvane Cvjetna nedjelja, umiti se u vodi s ubranim cvijećem.

U Posušju na Cvjetnicu će se upriličit euharistijska slavlja diljem župa. U Župi u Posušju svete mise su od: 7, 8.30,10, 11:30 i 18 sati. 

OGLASI

Loading