Select Page

Cijene divljaju: Kilogram svinjetine žive vage danas je 13 KM

Cijene divljaju: Kilogram svinjetine žive vage danas je 13 KM

Prije pandemije koronavirusa i rat(ov)a kilogram svinjetine žive vage ili, da pojednostavimo, svinja za uzgoj, mogao se pronaći od 4 do 7 maraka, ovisno o sorti. Međutim, došlo je do nekog svjetskog pomračenja, sve se poremetilo i danas svinja koju planirate uzgajati pa zaklati košta od 11 do 13 maraka. Što se dogodilo, pitamo jednog svinjogojca iz Hercegovine koji nije iznenađen ovakvim cijenama.

– Kad je kilogram svinje žive vage koštao 4 marke, rijetki su zvali da bi kupili, međutim, mnogo toga se promijenilo. Danas bi mnogi kupili, a teško je na ovakve cijene. Zamislite manju svinju od 40 kilograma koja košta 520 maraka?! Onda kad ljudi dođu, dogovaramo se, dam i u dvije rate, a i mene kao uzgajivača treba razumjeti. Svi troškovi su narasli pa sve vuče jedno drugo. Jesu li ovo realne cijene, o tome se može pričati, ali je činjenica da nije samo svinja skuplja već je sve ostalo skuplje, tako da se moramo prilagođavati jer sve ide jedno za drugim – priča sugovornik za Večernji list.

Pitali su ga i koji su razlozi ovakvih cijena. – Sjećate se da je prije pandemije zavladala panika jer je Kina pokupovala gotovo svu svinjetinu iz Europe. Tad se već osjećalo da će doći do rasta cijena jer u Europi nestaje svinja, a onda se dogodila pandemija koronavirusa, gdje se cijeli svijet zatvorio. A jedan neradni dan u cijelom svijetu dovodi do milijardi i milijardi gubitaka, a kamoli onda kad smo imali tjedne, mjesece lockdowna. I onda je počeo lagani rast cijena. Eskaliralo je nakon rata u Ukrajini. Najveća žitnica Europe bila je pogođena, a napala ju je sila, jedan od također najvećih proizvođača hrane, koja se našla pod sankcijama. Sve je vezalo jedno drugo i tako je došlo do rasta cijena svega – priča nam sugovornik. Onda dolazimo do prošle godine. – Svinjetina je bila već prilično skupa kad se pojavila svinjska kuga. Odakle je to došlo, kako, nitko nema pojma, ali je zahvatilo veći dio Europe i svi smo se našli u problemu. Mnogo je svinja eutanazirano. Nitko ne zna što se dalje može očekivati. Europa je od ogromnog proizvođača hrane koji je mogao hraniti cijeli svijet došla do razine prosječnog, preplašenog igrača na svjetskom tržištu. Oni koji su ostali u svinjogojstvu zbog rasta troškova podigli su cijene, a naravno da cijenu dirigira i potražnja jer je ona omasovljena. Sve to dovelo je do toga da su cijene i do 200 posto više nego što je to bilo prije pandemije 2020. godine – objašnjava sugovornik. Izvješća govore da je u prosincu 2023. godine svinja težine od 80 do 120 kilograma žive vage bila za 28 posto skuplja u odnosu na isti mjesec 2022. godine.

O koliko se velikoj krizi radi, lani je objasnio Damir Jagić, čelnik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja iz Hrvatske. – Došlo je do velikog uništavanja stočnog fonda, posebice krmača, i sada imamo takav rezultat kakav imamo. Hrvatska se bazirala na veliki uvoz odojaka za tov, Europa se isto bori s manjkom svinjetine jer je uništila svoj stočni fond, negdje oko milijun krmača. Mi sudjelujemo s manje od 1% u europskoj proizvodnji i na cijenu ne možemo utjecati. Velikim dijelom utjecat će uvozna svinjetina, a, nažalost, cijena ide gore. Domaća proizvodnja svinjetine u stalnom je padu. Naša zdrava proizvodnja cjenovno nije mogla pratiti kupnju viškova europske svinjetine i mi smo iz dana u dan propadali da bismo došli na broj ispod 50 posto samodostatnosti. Govorili smo uvijek da je hrana strateška, nismo si to smjeli dopustiti, ali jesmo. Možda je krajnje vrijeme da se otrijeznimo i da probamo dići tu proizvodnju na samodostatnost pa da svjetski i tržišni poremećaji, ratovi, ne utječu na građane – kazao je među ostalim. Lako je moguće da će svinjetinu zamijeniti neka druga hrana jer će jednostavno biti nedostupna, a za uzgoj je već sada preskupa. O tome nam je govorio i uzgajivač s početka teksta.

Ni piletina nije jeftina

– S obzirom na to da raste cijena mesa, moguće da ćemo svi postati vegetarijanci, i to hraneći se travom koja raste na livadama, a ne nekim ukusnim obrocima. Naravno, govorim kroz šalu, ali sve je postalo preskupo. I piletina više nije jeftina. A znate kako je nekad bilo, ako baš ništa nemate, kupite koji komad piletine i za 10-ak maraka napravite ručak za više osoba. Nažalost, toga više nema. I sad računajte na ove cijene, ako nam se dogodi još neki problem, kao lani zdravstveni sa svinjama, dolazi nam nova eksplozija cijena – poručio je uzgajivač. Situacija nije dobra i nitko više ne zna što se može očekivati u idućem razdoblju.

Vrisak.info

OGLASI

Loading