Select Page

‘Cvjetnica’ u Sveučilišnoj galeriji: “Izložba akademskog kipara Stjepana Skoke šalje simbolične poruke dobrote i mira”

‘Cvjetnica’ u Sveučilišnoj galeriji: “Izložba akademskog kipara Stjepana Skoke šalje simbolične poruke dobrote i mira”

Izložba „Cvjetnica“ novi je ciklus slika akademskog kipara Stjepana Skoke, a autor je u Sveučilišnoj galeriji u Mostaru predstavio posjetiteljima i nove, do sada nigdje predstavljene skulpture u povodu Cvjetnice i najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa.

– Ovaj rad je plod dvadesetogodišnje duhovne akumulacije i kroz to sam htio uvjeriti ljude da nam optimizam svima treba. Zahvaljujem se rektoru Zoranu Tomiću koji je prepoznao ovaj projekt. Nakon dvadeset godina ova izložba i ideja Cvjetnice prezentirana je u našoj galeriji – kazao je autor Stjepan Skoko.

Izložbu je svečano otvorio generalni konzul Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Marko Babić koji je za kipara Skoku kazao kako je riječ o pravom i istinskom umjetniku. – Izložba je fascinantna po svome izobilju slika, a autor kaže da je tek počeo stvarati. Maslinova grana uvijek je lijepa poruka dobrote i mira, kako ovo treba i shvatiti – istaknuo je konzul Babić.

Marin Ivanović, voditelj galerije i autor kataloga izložbe objasnio je da se tek dolaskom u galeriju doživi spoznaja što je zapravo ciklus i izložba „Cvjetnica“. – Važna tema u Skokinom radu je moderna sakralna umjetnost. Sakralna umjetnost ponekad nije išla u korak s razvojem moderne i crkva se nije uvijek tako lako prilagođavala, a onda kada jeste, umjetnici su dobili priliku sakralne teme prikazati na neke nevjerojatne načine. Kod Stjepana Skoke vidite upravo to istraživanje – kazao je Marin Ivanović.

Pričajući sa Stjepanom Skokom o umjetničkim temama Ivan Vukoja, voditelj Odjela za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnog vijeća HNS BiH kaže kako su došli do zaključka da je umjetnost zapravo svjesno traženje odgovora na pitanje što je umjetnost.

–  Kada tražite odgovor dogodi vam se u jednom trenutku da ga i nađete. Taj trenutak pronalaska sebe u umjetnosti nazvali smo – Ja se događam u slici i umjetnosti. To je trenutak kada čovjek i umjetnik ima potpunu svijest o tome da je riječ o nečemu što je izvan svakog okvira življenja – kazao je Vukoja na svečanom otvaranju izložbe. Dodao je i kako taj trenutak ne može dugo trajati i samo istinski umjetnici ga nastavljaju i dalje tražiti, a oni koji nađu dožive puninu tog iskustva.

Prilikom svečanog otvaranja izložbe ‘Cvjetnica’ svi posjetitelji su, zajedno s autorom, imali priliku sudjelovati u kreiranju umjetnosti, odnosno performansu i participativnom činu. Udarcem i ostavljanjem traga na „Veronikinom rupcu“ posjetitelji su ostavili trag na slici, što je bila jedna simbolična poruka izložbe.

Stjepan Skoko rođen je 1959. godine u Grabu, Bosna i Hercegovina. Školu primijenjenih umjetnosti završio je u Sarajevu, a diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi Vjekoslava Rukljača. Član je HDLU u Zagrebu te ULUBIH u Sarajevu. Godine 1995. utemeljio je Umjetničku galeriju TMT u Ljubuškom te sudjelovao u osnivanju Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu gdje je voditelj kiparske klase u statusu redovitog profesora i dekan od 2013. godine. Imao je dvadeset šest samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu te preko trideset skupnih izložbi. Izveo je i postavio preko četrdeset skulptura na javnim mjestima, a djela mu se nalaze u mnogim muzejskim i privatnim zbirkama. Njegovi radovi zastupljeni su u udžbenicima, književnim izdanjima, monografijama i antologijskim pregledima, poput monografije „Destination Art“ o skulpturi u javnim prostorima autorice Amy Dempsey, u izdanju Thames & Hudson iz Londona te su druga izdanja objavili University of California Press, Ludion i Belser.

SuMsova.BA

OGLASI

Loading