Select Page

Da se ne zaboravi: 30. godišnjica zločina nad Hrvatima Uzdola

Da se ne zaboravi: 30. godišnjica zločina nad Hrvatima Uzdola

U razdoblju dok su trajali oružani sukobi između Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u udruženom zločinačkom pohodu na Hrvate Rame i sjeverne Hercegovine pod nazivom „Neretva 93“, pripadnici Samostalnog bataljuna “Prozor” Armije BiH napravili su 14. rujna 1993. godine pokolj u selu Uzdol nad tamošnjim hrvatskim stanovništvom ubivši 41 osobu katoličke vjere i hrvatske nacionalnosti.

Pripadnici Armije BiH upali su u ramsko selo Uzdol u samo jutro, 14. rujna 1993. Ljudi su uglavnom ubijani puškama, i pištoljima. Mnogi su dobili metak u zatiljak, neki su izbodeni noževima, kuće su spaljene, crkva i županijski ured su teško stradali. Mrtva tjelesa djece i staraca su masakrirana.

U selu je ubijena 41 osoba, 29 civila i 12 vojnika HVO-a. Sutradan su u Uzdol ušle postrojbe HVO-a i ugledale stravičnu sliku zločina.

U Uzdolu je na spomen na taj zločin podignut veliki drveni križ na kojem je ugrađen još 41 mali križ i na svakom zapisano ime i prezime, dan rođenja i smrti pojedine uzdolske žrtve.

Da bi se ovaj strašni pokolj nad Hrvatima katolicima u BiH otrgnuo zaboravu, snimljen je 2014. godine dokumentarni film Uzdol 41.

18. travnja 1994. Ministarstvo unutarnjih poslova HR Herceg-Bosne podnijelo je kaznenu prijavu protiv pripadnika Armije BiH osumnjičenih za zločin nad stanovništvom u Uzdolu: generala Sefera Halilovića, Envera Buze, Zaima Here i Smaila Here. Priloženi su policijski zapisnici, izjave svjedoka, popis masakriranih osoba u Uzdolu, fotodokumentacija o mjestu zločina i mjestu masakra i zapisnici o obdukciji žrtava.

Danas će, na blagdan Uzvišenja Svetog Križa, biti obilježena 30.obljetnica stravičnog zločina počinjenog nad Hrvatima župe Uzdol. Program na Uzdolu započinje u 10:30 sati polaganjem vijenaca u memorijalnom centru. U 11:00 sati svetu misu za sve poginule predslavit će mons.Pavo Jurišić, prepošt Stolnog kaptola vrhbosanskog, a nakon svete mise bit će upriličeno i druženje u kripti.

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading