Select Page

Damir Džumhur i Larisa Cerić najbolji sportaši BiH u 2017.

Damir Džumhur i Larisa Cerić najbolji sportaši BiH u 2017.

Tenisač Damir Džumhur i džudašica Larisa Cerić najbolji su sportaši Bosne i Hercegovine za 2017. godinu. Svečana manifestacija proglašenja najboljih, u organizaciji Nezavisnih novina i Radio-televizije BiH, održana je sinoć u hotelu Holiday u Sarajevu.

Motiv za daljnji rad

Džumhur je u 2017. godini otišao korak dalje i povijesnim rezultatima za bh. tenis i bh. sport uopće došao do naslova najboljeg sportaša BiH. Džumhur je u godini na izmaku osvojio dva ATP naslova iz serije 250, i to u Petrogradu i Moskvi, te sezonu završio na sjajnom 30. mjestu ATP rang-ljestvice. U konkurenciji, osim Džumhura, bili su nogometaš Edin Džeko i košarkaš Džanan Musa. Nagrada najboljeg sportaša stvarno je šlag na kraju sezone, zbog koje sam oduševljen. Presretan sam zbog nagrade, to je velika stvar za mene i samo još jedan poticaj ostvarivati još bolje rezultate. Zahvaljujem svima, prije svega Nezavisnim novinama i BHRT-u, i onima koji su prepoznali ono što sam napravio ove godine. Također želim zahvaliti roditeljima koji su mi, uz djevojku, najveća potpora – rekao je Džumhur. Larisa Cerić, članica Džudo kluba Nippon iz Sarajeva, i u ovoj godini ostvarila je nekoliko velikih dostignuća. Osvojila je brončanu medalju na Europskom prvenstvu u Varšavi te postala viceprvakinja svijeta na Svjetskom prvenstvu u open kategoriji. Među tri nabolje našle su se još Aleksandra Samardžić (džudo) i Lejla Tanović (biciklizam). – Ovakve nagrade su uvijek motiv za daljnji rad, a meni će, nadam se, i ova poslužiti ostvarivati vrhunske rezultate – rekla je Cerić.

Značaj nagrada

Ove odluke jednoglasno je donio stručni žiri kojim je predsjedala proslavljena košarkašica Mara Lakić-Brčaninović, a dodijeljene su nagrade još u 10 kategorija. Epitet najbolje ekipe ponio je Košarkaški klub Igokea. Nagrada za najboljeg trenera otišla je u ruke Branislava Crnogorca, izbornika džudo reprezentacije BiH, nagrade za najperspektivniju sportašicu i najperspektivnijeg sportaša pripale su reprezentativki BiH u taekwondou Katarini Kraišnik i karatašu Munibu Dedoviću. Nagrada za razvoj sporta pripala je USD Bosna koji ove godine slavi veliki jubilej – 70 godina postojanja. Stručni žiri je nagradu za fair play dodijelio nogometnom treneru Slavenu Musi. Nagrade za životno djelo dodijeljene su Raziji Mujanović, najboljoj bh. košarkašici svih vremena, koja je od ove godine članica Kuće slavnih, Mihailu Vukoviću koji je dao nemjerljiv doprinos razvoju i ugledu ženske košarke u europskim okvirima te Milanku Mučibabiću, višestrukom prvaku i čovjeku koji je cijeli život uz džudo. Titulu najtrofejnije bh. ekipe već godinama zasluženo nosi reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, kojoj je pripala nagrada za najbolju ekipu u sportu za invalide. Nagrada za najboljeg sportaša u sportu za invalide pripala je Igoru Ignjatoviću, kapetanu Košarkaškog kluba invalida Vrbas. Srca čitatelja Nezavisnih novina i posjetitelja portala www.nezavisne.com ove godine osvojio je bh. kajakaš Darko Savić. Izbor najboljeg sportaša za 2017. održan je pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH, na čelu s predsjedateljem Draganom Čovićem, uz partnerstvo Olimpijskog odbora BiH i podršku Ministarstava civilnih poslova BiH.

vecernji.ba

OGLASI

Loading