Select Page

Danas je Božić: Slavimo rođenje Isusa Krista

Danas je Božić: Slavimo rođenje Isusa Krista

Danas je Božić, blagdan kad kršćani slave rođenje Isusa Krista.

Božić spada, zajedno s Uskrsom i Duhovima, među tri najveća kršćanska blagdana. Božićno vrijeme traje od Božića pa do blagdana Krštenja Gospodinova, a to je uvijek nedjelja iza Svetih triju kraljeva.

Središnji čin proslave Božića je misa polnoćka, a taj se obiteljski blagdan uglavnom slavi u krugu obitelji i najbližih.

Priprema za Božić počinjala je došašćem. Odlazilo se na ranojutarnje mise zornice, postilo se i duhovno pripremalo za veliki blagdan. U novije običaj je izrade adventskog vijenca s četirima svijećama, a na svaku bi se adventsku nedjelju palila jedna svijeća.

Na Svetu Luciju sijala se božićna pšenica, a bila je simbol plodnosti, novog života i njegove obnove.

Jučer je bio Badnjak – dan kada se bdilo čekajući Isusovo rođenje. Nakon večere odlazilo se na tradicionalnu misu, tzv. polnoćku, na kojoj se dočekivao Božić.

Običaji su da se na Božić odlazi na misu. Nakon toga se obitelj okuplja na ručku koji je obično svečan i bogat te za stolom okuplja cijelu obitelj.

Nakon ručka odlazi se čestitati rodbini i prijateljima.

Prvi posjetitelj koji posjeti kuću na Božić, tzv. polaznik, trebao bi biti zdrav, krepak, veseo jer se vjeruje da bi to domu donijelo sreću.

Vecernji.ba

OGLASI

Loading