Select Page

Danas slavimo svetog Ivana

Danas slavimo svetog Ivana

Danas slavimo blagdan svetog Ivana apostola i evanđelista. On je pisac četvrtog evanđelja, proročke knjige Otkrivenja i triju poslanica ljubavi. On je prvi kršćanin koji je jasno izjavio: „Bog je ljubav!“

Jer mu sva Pisma odišu mirisom ljubavi prepoznat je kao apostol ljubavi, a to je umnogome posljedica toga da je uživo podno križa kao jedini od apostola promatrao smrt Isusovu. Taj se događaj i čin Božje ljubavi se tako neizbrisivo urezao u Ivanovo pamćenje da ga je obilježio do kraja jako dugog života. Drugi presudan trenutak je taj što mu je Gospodin povjerio svoju majku Mariju na brigu.

Time je Ivan dobio privilegij koju nije imao nijedan drugi čovjek na zemlji: skrbiti za Isusovu majku i iz usta one koja je začela, rodila, odgojila i pratila svoga sina do smrti čuti i vidjeti sav njegov život, nagnuća i ljubav. Zasigurno je Ivan provodio mnoge večeri s Marijom uz plamičke vatre, slušajući i učeći pored njezinih nogu o životu Božjeg Sina.

Poznat kao Isusov ljubljeni učenik što je i sam zapisao u svom evanđelju: “A jedan od njegovih učenika – onaj kojega je Isus ljubio – bijaše za stolom Isusu do krila.” (Iv 13,23).

Po svetom Ireneju (2. stoljeće) saznajemo da se Ivan, nakon Petrovog i Pavlovog mučeništva, nastanjuje u Efezu u Maloj Aziji imenujući biskupe i osnivajući kršćanske crkve. Bio je odveden u Rim gdje ga je car Domicijan osudio na paljenje u vrelom ulju. Međutim, čudesno je izbjegao smrt što je umnogome uvećalo ionako svetački ugled u prvoj kršćanskoj zajednici.

Potom je osuđen na rad u rudnicima na zatvorskom otoku Patmosu gdje je u špilji napisao knjigu Otkrivenja prema nizu viđenja. To je zadnja biblijska knjiga govori o konačnoj pobjedi Krista nad Sotonom i shodno tome dobra nad zlom, nestanku smrti i uspostavi vječnog života s Bogom u nebeskom gradu gdje stoluje Jaganjac Božji i gdje će ljudi vječno živjeti u neopisivom skladu i radosti (Otkrivenje poglavlja 21 i 22).

Ivan je bio najmlađi od 12 Isusovih apostola. On je doživio duboku starost te je bio jedini od apostola koji nije umro mučeničkom smrću.

narod.hr

OGLASI

Loading