Select Page

Dani kosidbe na Kupresu održani prvi put pod zaštitom UNESCO-a

Dani kosidbe na Kupresu održani prvi put pod zaštitom UNESCO-a
Tradicionalna manifestacija Dani kosidbe na Kupresu “Strljanica 2021” održana je u nedjelju po prvi put pod zaštitom UNESCO-a.

Natjecanje u košenju trave na Kupresu je 17. prosinca 2020. godine uvršteno na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.

Titulu kosbaše na ovogodišnjem izdanju tradicionalne kulturno-sportske manifestacije ponio je Milorad Sladojević. Drugo mjesto osvojio je Mario Prljević, a treći je bio Ivan Ivković Ćibara.

Pokosio sam 20 duluma zemlje, to su mi najbolje pripreme. Do sada sam imao 56 prvih mjesta, a ni sam ne zna koliko drugih i trećih, kazao je kosbaša Milorad Sladojević Đeli iz Mrkonjić Grada.

Običaj natjecanja u košenju trave na Kupresu je četvrti element nematerijalne baštine Bosne i Hercegovine koji je upisan na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, nakon Zmijanjskog veza, Konjičkog drvorezbarstva i Branja trave ive na Ozrenu.

Podsjetimo, manifestacija je počela u subotu, 3. srpnja, okupljanjem gostiju ispred zgrade Općine nakon čega je slijedilo otvaranje “Kuće kosaca”. Kasnije je u velikoj dvorani Hrvatskog doma priređena svečana promocija dodjele certifikata UNESCO-a.

Prva pisana svjedočanstva o ovom natjecanju stara su oko 250 godina.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading