Select Page

VII. MEĐUNARODNA SPELEOLOŠKA I ZNANSTVENO – ISTRAŽIVAČKA EKSPEDICIJA PONOR KOVAČI – IZVOR RIČINE 2016.

VII. MEĐUNARODNA SPELEOLOŠKA I ZNANSTVENO – ISTRAŽIVAČKA EKSPEDICIJA PONOR KOVAČI – IZVOR RIČINE 2016.

Prošli tjedan u Tomislavgradu je završila VII. po redu Međunarodna speleološka i znanstveno – istraživačka ekspedicija Ponor Kovači – izvor Ričine 2016. godine, a sudjelovalo je oko 40 – ak istraživača i znanstvenika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.

„Okolica Tomislavgrada broji više od 200 špiljskih i jamskih objekata što ju čini iznimno bogatom. Potaknuti tim, već sedmu godinu za redom organiziramo ekspedicije kako bi proučili i zaštitili speleološke objekte, ali i biljne i životinjske zajednice koje u njima i okolo njih obitavaju. Cilj ovogodišnjih biospeleoloških istraživanja bio je proučavati špiljsku faunu koja je iznimno osjetljiva jer traži određene uvjete za život kao što su manjak svjetlosti, stalna vlaga i niske temperature. Ne znamo ukupan broj tih vrsta, pa je moguće da otkrijemo i neke nove. Pronašli smo neke zanimljive vrste riba, ali tek nakon završenih analiza moći ćemo reći nešto više.“ – kazala je Anđa Radoš, studentica biologije i članica Speleološke udruge Mijatovi Dvori.

„Brojna arheološka nalazišta, od kojih su samo neka istražena, svjedoče nam kako je ovo područje već od samih početaka prožeto prošlošću. Tako su ove godine nastavljena istraživanja jednog manjeg dijela ispred samog ulaza u špilju kod izvora Ričine. Riječ je o paleolitičkoj radionici čiji istraženi slojevi datiraju u vrijeme od 40 000 do 10 000 godina prije sadašnjosti, odnosno u mlađi paleolitik. Analize pronađenih kamenih nalaza su u tijeku te će nam pomoći da rasvijetlimo i bolje razumijemo ovo slabije istraženo razdoblje u Bosni i Hercegovini.“ – poručila je arheologinja Dijana Krešić.

Prisjetimo se – paleolitik je najduže razdoblje u prošlosti čovječanstva, od trenutka kada su prvi hominini počeli praviti kamene alatke (od oko 3 300 000 godina prije sadašnjosti) do završetka zadnjeg ledenog doba ( oko 10 000 godina prije sadašnjosti), odnosno prve pojave poljoprivrede. Klima je bila obilježena kako ledenim, tako i toplijim razdobljima. Čovjek je živio nomadskim životom, skupljajući plodove i loveći divlje životinje kako bi preživio.

Među sudionicima su bili: Društvo za raziskovanje jam Kranj, Jamarsko društvo Cranium Kranj, Speleološko društvo Herceg iz Mostara, Sportsko – naučno istraživački klub Atom iz Zavidovića, Zavod za zaštitu kulturno – povijesne baštine Hercegovačko – neretvanske županije, Odjel za arheologiju Sveučilišta u Mostaru, Arheološka udruga Panteon, Biospeleološko društvo u Bosni i Hercegovini BIOSPELED, Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske APIDA, Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta, Hrvatski institut za biološku raznolikost, Bosansko – hercegovačko herpetološko udruženje ATRA i Prirodoslovno – matematički fakultet u Mostaru.

OGLASI

Loading