Select Page

Demanti direktora JP Vodovod doo Posušje Frane Lebe

Demanti direktora JP Vodovod doo Posušje Frane Lebe

Potaknut gnjusnim i politički motiviranim optužbama na račun JP Vodovod d.o.o. i inicijativom za smjenom mene kao direktora, osjećam potrebnim informirati javnost kako o trenutnom stanju, tako i o stanju u kojem sam zatekao  JP Vodovod d.o.o. kada sam imenovan na funkciju direktora 2013. godine, a kojim su tada upravljale stranačke kolege oporbenih vijećnika koji sada mene prozivaju.

Zatekao me je kredit svjetske banke od 6.400.000KM  za kojeg su već dospjele rate, te stare i trenutne  dubioze za obveze  javnih prihoda. Od 2011. godine, kad je osnovan Vodovod, odmah je počeo tonuti i stvarati gubitke i obveze, naročito za javne prihode.

Naime prilikom imenovanja bio sam 56. po redu na platnom spisku u Poduzeću, a od 56 djelatnika samo dva radnika su bila u Poduzeću koja su radila fizičke poslove sa „krampom i lopatom“. Nadalje 11 djelatnika je obavljalo poslove čuvara/stražara. Trebalo bi se zapitati što su čuvali.

Sami dug za doprinose koje sam zatekao je iznosio skoro 1.000.000KM. 

Sa 56 djelatnika poduzeće je završilo poslovnu 2013. godinu sa 1.849.000 KM bruto prihoda te je poslovanje bilo s gubitkom. Znači jedino znanje i sposobnost sadašnje oporbe, a tadašnjih vladajućih je bilo uhljebljivanje stranačkih simpatizera bez bilo kakvog plana i vizije za dugoročno poslovanje poduzeća. Bitno je napomenuti da smo 2021. godinu završili sa 3.895.000KM bruto prihoda.

Čim sam imenovan za direktora krenuo sam u nužno restrukturiranje Poduzeća kako bi moglo dalje poslovati, jer je bilo previše zaposlenih u odnosu na opseg posla.  Bile su dvije opcije, a to su otpuštanje radnika ili traženje dodatnih prihoda kako bi se smanjili gubitci.  Zauzeo sam stav da se nitko neće otpuštati, te se krenulo u drugom smjeru. Danas u poduzeću ima 60 radnika (samo 4 više nego 2013. godine),  te smo više nego duplo povećali prihode.

Godinama nitko nije ulagao niti jedne marke u vodoprivredne objekte, kao ni u opremu i upravne zgrade koje su bile u ruševnom stanju.

Danas u Poduzeću imamo izvrsnu ekipu ljudi koji vrijedno obavljaju svoj posao, na što smo izuzetno ponosni. Trenutno imamo 40 različitih strojeva i voznih jedinica (kamiona različitih namjena, radnih strojeva za obavljanje svih poslova iz naše oblasti kao i srednjih i malih gospodarskih vozila) čija ukupna vrijednost prelazi 2.000.000,00KM.

U potpunosti smo rekonstruirali upravne zgrade.

Odvažili smo se i na gradnju hidroelektrane o kojoj se godinama prije razgovaralo i to bez kreditnih sredstava, jer su nas banke odbile zbog postojećeg kredita Svjetske banke iz ranijih godina.  Njena ukupna vrijednost je 1.200.000,00KM sa pratećim cjevovodima. Tu nismo stali sa investicijama koje će donositi dodatne prihode. U završnoj fazi je izgradnja dvije solarne elektrane ukupne vrijednosti 700.000,00KM. Po trenutnim tržišnim cijenama električne energije od proizvodnje električne energije iz ovih elektroenergetskih objekata JP Vodovod će godišnje ostvarivati prihod od oko 500.000,00KM bez PDV. S izgradnjom ovih elektroenergetskih objekata ostvaren je plan koji sam zacrtao odmah nakon preuzimanja funkcije direktora, a to je vraćanje obveza koje sam najvećim dijelom zatekao. Istina je da su se obveze manjim dijelom povećale, a razlog je upravo nabavka mehanizacije i izgradnja elektroenergetskih objekata, a sve kako bi JP Vodovod dugoročno moglo funkcionirati i  servisirati svoje obveze, bez pomoći osnivača.

Nismo ni zapustili vodovodnu mrežu, te smo u istu uložili u rekonstrukcije  zadnjih godina preko 700.000,00KM, pogotovo u naselja u višim zonama koja nisu mogla imati kvalitetnu vodoopskrbu.

U mom mandatu izgrađeno je nove magistralne i distributivne mreže u dužini preko 20 km, a sekundarne u dužini preko 30km. Ukupno je u izgradnju vodovodne mreže i drugih vodovodnih postrojenja uloženo u zadnjih 9 godina oko 3.000.000 KM.

Što se tiče optužbi za nezakonito zapošljavanje, odgovorno tvrdim da su sva zapošljavanja vršena u skladu sa Zakonom o radu u Županiji Zapadnohercegovačkoj, po kojem rade i ostala javna poduzeća u ŽZH. Da je bilo što napravljeno nezakonito Ured za reviziju Federacije BiH bi to naveo u izvješću revizije koju je u JP Vodovod provodio prošle godine.

Oporbeni vijećnici u svojoj Inicijativi navode kako nisam uspio napraviti projekt za izgradnju pročistača pitke vode i  kako su propali silni milioni koji su već bili negdje osigurani. Radi se o još jednoj u nizu, u nedostatku znanja, osmišljenoj laži. Istina je sljedeća: Traljavost i kompliciranost zakonodavstva oko provedbe javne nabave za izradu glavnog projekta pročistača pitke vode primorala nas je do sada dva puta  poništiti natječaj, odnosno Agencija za javne nabave naložila je poništenje natječaja, iz razloga što smo inzistirali da projekt može raditi samo pravna osoba  koja ima reference odnosno iskustvo u projektiranju sličnog uređaja za pročišćavanje vode. Oporbeni vijećnici raspolažu sa silnim milionima kao da žive u svijetu video igrica pa ih skupljaju samo klikom miša.

Moram naglasiti kako je žalosno da je inicijator ovog pokušaja moje diskreditacije, po mom mišljenju, potpuno nemoralna osoba koja je dok je bila na poziciji direktora JP Radio Posušje, a kada je njegova politička opcija izgubila izbore, sam sa sobom potpisao Ugovor o radu tj. Ugovor o radu između osobe Tomislava Topića i direktora Tomislava Topića. Pitam uvaženog vijećnika da li je tada bila obveza provođenja javnog natječaja ili sam sebe možeš zaposliti kako i kad želiš. Isto tako da li je moralni čin četiri godine biti savjetnik u Skupštini Županije Zapadnohercegovačke, a d ne ideš na posao i za taj ne(rad) dobiješ za četiri godine preko sto tisuća KM. Da li je moralno za nedolaske na posao primati osim nezarađene plaće i topli obrok i troškove prijevoza.

Napominjem da sam ja odmah po imenovanju na poziciju direktora JP Vodovod d.o.o. sam sebi smanjio plaću za 500KM, kako bi i s tim činom doprinio stabilizaciji Poduzeća. Uvaženi vijećniče, za tvoje poimanje moralnosti, ovaj čin je očito nemoralan i nezakonit.

I na kraju, pozivam sve dobronamjerne vijećnike u Općinskom vijeću, bilo iz vladajuće koalicije bilo iz oporbe, da u svakom trenutku mogu doći u JP Vodovod i osobno se uvjeriti u vjerodostojnost svega što je u ovom priopćenju navedeno.

Frano Lebo, direktor JP Vodovod doo Posušje

OGLASI

Prodaja stanova – Posušje

Stanovi se nalaze u centru grada, u blizini općine i škole. Stanovi u odmah useljivi. Za sve...

Loading