Select Page

‘Dide, pobiše nam fratre’ oduševila Širokobriježane

‘Dide, pobiše nam fratre’ oduševila Širokobriježane

Uširokobriješkom kinu Borak u nedjelju navečer odigrana je predstava “Dide, pobiše nam fratre” u izvedbi Franjevačkog svjetovnog reda i Frame Široki Brijeg, a u sklopu 10. ”Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca”.

Radnja predstave, koja je rađena po tekstu profesorice Mirele Lovrić, smještena je u 1945. godinu kada je u Širokom Brijegu i okolici počinjen zločin nad franjevcima i katoličkim pukom.

Tekst predstave je nastao iz zahvalnosti pobijenim za njihov primjer svjedočenja vjere. Naime, u crkvi na Širokom Brijegu pokopani su neki fratri, a blizina tog groba i povijesni događaji koji su se odvijali u Hercegovini 1945. ne ostavljaju nikoga ravnodušnima, napominju organizatori.

Podsjećamo, početkom veljače pred završetak II. Svjetskog rata u Širokom Brijegu i drugim hercegovačkim mjestima stradao je velik broj nevinih civila, a posebno bolna rana za hercegovački narod ostavljena je kroz brutalne likvidacije 66 franjevaca.

Zbog velikog broja zainteresiranih koji su htjeli doći pogledati ovu predstavu, predstava će se ponovno odigrati u utorak 4. veljače s početkom u 19.30 sati u širokobriješkom kinu Borak,najavili su organizatori.

OGLASI

Loading