Select Page

Dodik: Rade nam što su radili Hrvatima, onemogućit ćemo glasanje na razini BiH bez suglasnosti RS

Dodik: Rade nam što su radili Hrvatima, onemogućit ćemo glasanje na razini BiH bez suglasnosti RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će ime mandatara za sastav nove Vlade Srpske biti poznato u nedjelju, 30. studenog.

Predsjednik Srpske je napomenuo da će novu skupštinsku većinu, okupljenu oko koalicije SNSD-DNS-SP, činiti više od 44 zastupnika.

“Ohrabrujemo i druge da s nama razgovaraju, da formiramo stabilnu skupštinsku većinu, za koju sam potpuno uvjeren da će biti više od 47-48 zastupnika za izbor Vlade Republike Srpske”, rekao je Dodik za Federalnu televiziju.

Odbacio tvrdnje o političkoj korupciji

Dodik je odbacio tvrdnje o političkoj korupciji, odnosno “kupovini” zastupnika.

“Pošto nas nisu uspjeli pobijediti, sada žele da nam ‘nakače’ neku aferu”, rekao je Dodik, istakavši da je to apsolutno nekorektno.

Situacija na razini BiH slična dosadašnjoj u FBiH

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik upozorio je da nastojanje bošnjačkih političkih predstavnika da formiraju vlast na razini BiH sa strankama iz Saveza za promjene liči na situaciju iz Federacije BiH /FBiH/ od prije četiri godine kada je uz pomoć međunarodne zajednice pokušano devastiranje izbornog pobjednika – HDZ-a BiH, što je rezultiralo zastojem u FBiH.

“Vlast na razini BiH sastavlja i predstavlja, prije svega, odraz onog od čega je sastavljena BiH – dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Što se tiče Srpske, nju definitivno predstavlja koalicija koja je formirala skupštinsku većinu u Republici, koja će formirati vladu Srpske. Ona je uz predsjednika Republike jedina relevantna predstavljati Republiku Srpsku”, rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je, što se tiče nacionalnog predstavljanja konstitutivnog naroda, SNSD dobio najveći broj glasova u Republici Srspkoj kod Srba i da je u političkom smislu predstavnik srpskog naroda kao konstitutivnog u BiH.

Čvrsto savezništvo HDZ BiH i SNSD

“Postoji mogućnost da se na razini BiH to ignorira i koriste neki drugi modeli. Mislim da je danas jasno da HDZ BiH i SNSD ostaju u čvrstom savezništvu i da, naprosto, što je razgovarano od početka i s političkim predstavnicima bošnjačkog naroda, politički predstavnici i pobjednici kod naroda trebaju se okupiti jer su jedini relevantni”, istakao je lider SNSD-a.

Gostujući na Federalnoj televiziji, Dodik je upozorio da se, ukoliko bude ignorirana izborna volja u Republici Srpskoj i eliminirani predstavnici entiteta i naroda, u narodnom razdoblju mogu očekivati određeni problemi.

“Mi nemamo namjeru opdstruirati, ali ni davati podršku nekoj drugoj konstrukciji osim onoj koja je legitimna i čiji je legitimitet dat izborom rukovodstva u Narodnoj skupštini Srpske. Smatram da u naredne četiri godine treba uraditi sve da BiH dobije status kandidata za EU”, rekao je Dodik.

upitan hoće li delegati SNSD-a koji će činiti većinu (3 od 5) u srpskom klubu Doma naroda bojkotirati sjednice Dodik je odgovorio: Ono što bude u interesu Rs podržat ćemo, što ne bude nećemo, a možda nekada zbog snijega, ili odrona na cesti naši delegati ne dođu na sjednice”. Na konstataciju kako bi se to moglo protumačiti kao antideaytonska kativnost, Dodik je odgovorio: To je daytonsk aktivnost, oni imaju svoje mandate i mogu postupati kako hoće.”

Dodik je napomenuo da će SNSD dati podršku inicijativi EU koja je potekla od NJemačke i Velike Britanije, čija suština je da se “prepakiraju prioriteti za BiH”.

“Sada više nije važno usvojiti izmjene neophodne za provođenje odluke `Sejdić i Finci`, dovoljno je reći da želite to uraditi za status kandidata. Izražavam spremnost da se riješi to pitanje”, rekao je Dodik, podsjećajući da su stavovi Repubike Srpske već od ranije poznati kada je riječ o pitanju “Sejdić i Finci”, te mehanizmu koordinacije.

Dodik je napomenuo da nije sporna podrška Republike Srpske europskom putu BiH, ali da sve ostalo što nije u interesu Srpske neće dobiti podršku.

“Ako, eventualno, SDS uđe u vlast na zajedničkoj razini BiH to će biti veliki promašaj onih koji su ih izabrali za kandidate. Republika Srpska ima dovoljno instrumenata da sačuva sve svoje interese”, poručio je Dodik.

Rezolucijom Skupštine obezati zastupnike i ministra na razini BiH

Predsjednik SNSD-a je najavio je mogućnost da Narodna skupština Republike Srpske donese rezoluciju kojom se onemogućava glasanje na razini BiH bez suglasnosti nadležnih organa Srpske.

“To znači da zastupnici neće moći glasati u Parlamentu BiH bez suglanosti Narodne skupštine Srpske i da ministri u Vijeću ministara BiH neće moći glasati bez suglasnosti Vlade Srpske”, pojasnio je Dodik.

Govoreći o ekonomiji, Dodik je najavio da će se naredne godine ići u smanjenje javne potrošnjeu Rs, reorganizaciju javnih poduzeća s ciljem ostvarivanja profita, privlačenje stranih investitora i osposobljavanje domaćih investitora.

“Također, plaće u javnom sektoru bit će zadržane na ovoj razini, kao i redovne mirovine”, poručio je Dodik i dodao da će nove vlasti, s obzirom na ukupan odnos Međunarodnog monetarnog fonda i umanjenja tranše, tražiti alternativne izvore financiranja.

Govoreći o odnosu Republike Srpske i Rusije, Dodik je napomenuo da je riječ o prisnim, prijateljskim vezama u kojima se želi pomoći Srpskoj, pri čemu Rusija poštuje Daytonski sporazum, ne vrši nikakav politički pritisak i nema nikakvu negativnu ulogu.

“Oni imaju aktivan odnos ovdje s mnogim projektima. Pripremili smo sprazum vlada Ruske Federacije i Republike Srpske u vezi s izgradnjom plinovoda Južni tok, koji će biti dostavljen Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na odlučivanje i suglasnost i smatrat ćemo to vrhunskim prioritetom našeg posla u zajedničkim institucijama”, poručio je Dodik.

/Srna/HMS/

OGLASI

Loading