Select Page

DOM NARODA FBIH: Podržan projekt izgradnje Bloka 7 u Tuzli vrijedan 1,4 milijarde KM

DOM NARODA FBIH: Podržan projekt izgradnje Bloka 7 u Tuzli vrijedan 1,4 milijarde KM

Pred izaslanicima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH danas su se našle i dvije odluke o kojima ovisi gradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, po mnogima najvećeg projekta u poslijeratnoj BiH. Projekt je međutim izazvao brojne polemike. Dok njegovi zagovornici ističu da ovaj projekt Federaciji donosi energetsku neovisnost, iz Energetske zajednice te Europske unije stižu upozorenja da bi projekt favoriziranjem Elektoprivrede BiH kao investitora, te onečišćenjem koje donosi njegova gradnja mogao usporiti europski put BiH.

Zbog navedenog ali i brojnih drugih kontradiktornih informacija vezanih uz Projekt, Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH urgentno je od Vlade Federacije BiH kao ovlaštenog predlagatelja zatražio odgovore na najvažnija
pitanja, prije svega je li Odluka o gradnji Bloka 7 u skladu s pravnom stečevinom Europske unije, kao i postoji li mogućnost da ovaj projekt uzrokuje zastoj na europskom putu BiH, odnosno na bilo koji način ospori daljnje razgovore u procesu vezanom za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU.

“Prije svega u medijima su plasirane različite informacija o ovom projektu zbog kojih sam vodeći se načelom odgovornog i ozbiljnog pristupa postavio tri ključna pitanja ovlaštenim predlagateljima koji su na moja pitanja odgovorili. Ovo je prevažan projekt i mi ne možemo donositi odluke prije nego što razrješimo sve dileme i dobijemo odgovore na sva naša pitanja“, kazao je Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Opasnosti po europski put BiH nema, projekt je ekološki prihvatljiv i ne krši pravila o državnoj pomoći, sažetak je pismenih te usmenih odgovora koji su ponuđeni izaslanicima u Domu naroda. Nakon dobivenih odgovora i pojašnjenja Dom naroda, uključujući i izaslanike u Klubu Hrvata većinom glasova podržao je projekt izgradnje Bloka 7 TE Tuzla vrijedan 1,4 milijarde KM.
„Naš cilj nije bio zaustaviti niti jedan proces koji otvara nova radna mjesta i donosi energetsku stabilnost. Budući da nam je europski put prevažan željeli smo dodatna objašnjenja u vezi izjava dužnosnika EU i molimo da nam se ubuduće dostave puno prije“, izjavio je Ivo Tadić, predsjednik Kluba Hrvata prije izjašnjenja o odlukama koje se odnose na Blok 7.

Inače, na početku sjednice, uručena su uvjerenja o dodjeli mandata Nikici Bosniću, Mladenu Loniću i Draganu Stevanoviću, izaslanicima iz reda srpskog naroda čime je kompletiran Klub izaslanika iz reda srpskog naroda, a samim time i novi saziv Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

vecernji.ba

OGLASI

Loading