Select Page

DOM NARODA FBIH: Usvojen zakon o pravima razvojačenih branitelja

DOM NARODA FBIH: Usvojen zakon o pravima razvojačenih branitelja

Prijedlog zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji sa 33 glasa za i dva protiv usvojen je na izvanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i to u različitom tekstu u odnosu od onog kojeg je usvojio Zastupnički dom.

– Zato ide na usuglašavanje, nakon čega treba stupiti na snagu, a u primjeni biti od 1. siječnja 2019. godine. Dakle usvojen je tekst zakona koji je predložila Vlada s amandmanima koje je prihvatila Vlada i koji su postali sastavni dio zakona – izjavio je za Fenu federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević po usvajanju zakona.

Nakon ovoga, na zahtjev pripadnika branitelja koju su tijekom zasjedanja prosvjedovali ispred Federalnog parlamenta, izaslanici su glasovali i prihvatili amandmane poslanika Mahira Mešalića, koji su usvojeni 10. srpnja na sjednici Zastupničkog doma.

– Također, Dom naroda usvojio je zaključak po kojem naši članovi Povjerenstva za zajedničko usuglašavanje različito usvojenih tekstova trebaju do 31. sprnja sačiniti usuglašeni tekst zakona kako bi stupio na snagu – dodala je na kraju izvanrednog zasjedanja predsjedateljica Doma naroda Lidija Bradara.

Ukupno 15 prava propisano je zakonom o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, a među njima je novčani mjesečni borački dodatak. Za ostvarivanje tog prava, kako je pojasnio ministar Bukvarević, propisane su četiri kategorije.

U prvoj su razvojačeni branitelji s 57 godina života i tri godine sudjelovanja u oružanim snagama, u drugoj oni koji su navršili 60 godina života a godinu su proveli u borbi, dok su u trećoj grupi branitelji stari 65 godina i više. Za njih nema ograničenja u pogledu dužine učešća u ratu. U četvrtoj kategoriji su žene s minimalno 50 godina života, a u oružanim snagama su bile najmanje godinu dana.

– Sve ove kategorije moći će aplicirati za braniteljski dodatak ako nemaju stalnih primanja i najmanje su godinu u evidenciji nezaposlenih – potvrdio je za Fenu Bukvarević. – Za branitelje koji su u obrambenim jedinicama proveli od 12 do 24 mjeseca, s koeficijentom će se množiti iznos od 40 posto minimalne mirovine, od 24 do 36 mjeseci 50 posto, a za branioce što su u jedinicama bili od 36 do 48 mjeseci, visinu dodatka će odrediti množenje koeficijenta sa šezdesetpostotnim iznosom minimalne mirovine u FBiH. Za one koji su u borbi proveli više od 48 mjeseci, dodatak će se računati množenjem koeficijenta sa sedamdesetpostotnim iznosom mirovine – dodao je Bukvarević.

Branitelji i članovi njihovih obitelji stupanjem na snagu ovog zakona, moći će ostvariti i pravo na zdravstvenu zaštitu, liječenje u inozemstvu, banjsko i klimatsko liječenje, jednokratnu novčanu pomoć za liječenje. Prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova, liječenje u drugoj županiji, osiguranje povoljnijih uvjeta za zapošljavanje i prioritet pri zapošljavanju, također su među propisanim pravima. Predviđena je i pomoć u slučaju smrti, prijevremeno povoljnije umirovljenje, duži godišnji odmor po osnovu učešća u oružanim snagama, zatim stambeno zbrinjavanje, subvencije u plaćanju naknade za pogodnost, naknada za dodijeljeno gradsko građevinsko zemljište i za uređenje građevinskog zemljišta. Zakon najavljuje i pomoć povratnicima, odnosno besplatni priključak na infrastrukturalne mreže (voda, električna energija, plin), kao i prednost bivših branitelja pri smještaju u domove za umirovljenike i gerontološke centre, osiguranje povoljnijih uvjeta školovanja i pravo na izdavanje identifikacijske kartice razvojačenog branitelja. Propisana je i javna objava jedinstvenog registra branitelja i korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.

vecernji.ba

OGLASI

Loading