Select Page

DOM NARODA: JURIŠIĆ POKRENUO INICIJATIVU ZA UTEMELJENJE OPĆINSKIH SUDOVA U OPĆINAMA POSUŠJE I GRUDE

DOM NARODA: JURIŠIĆ POKRENUO INICIJATIVU ZA UTEMELJENJE OPĆINSKIH SUDOVA U OPĆINAMA POSUŠJE I GRUDE

Na 7. sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH održanoj u četvrtak 1. listopada u Sarajevu izaslanik Damir Jurišić pokrenuo je inicijativu prema Ministarstvu pravde FBiH za utemeljenje općinskih sudova u općinama Posušje i Grude.

Naime, odredbama postojećeg Zakona o sudovima u Federaciji BiH u Županiji Zapadnohercegovačkoj postoje dva općinska suda, jedan u Širokom Brijegu za prostor grada Širokog Brijega i općine Posušje te jedan u Ljubuškom za područje grada Ljubuškog i općine Grude. Kao razlog za pokretanje ove Inicijative Jurišić je naveo da općine Posušje i Grude imaju snažnu gospodarsku aktivnost, pa tako prema podacima za 2019. godinu ukupan promet koji ostvaruje gospodarstvo ove dvije općine iznosi preko milijardu i 900 miliona KM.

Na ovaj način vrši se širenje mreže sudova u Federaciji BiH u cilju olakšavanja ostvarivanja elementarnih prava građana, koja se ogledaju u pojednostavljenom načinu pristupa pravosuđu, po mogućnosti u mjestu njihova prebivališta. Također je naglašeno da prema posljednjem popisu ove dvije općine imaju značajno povećanje broja stanovnika, a udaljenost do općinskih sudova je preko 30 kilometara.

OGLASI

Loading