Select Page

Dom zdravlja Posušje uhodanom rutinom nastavlja s radom uz poštivanje svih mjera, pacijenti dolaze s maskama i prolaze trijažu

Dom zdravlja Posušje uhodanom rutinom nastavlja s radom uz poštivanje svih mjera, pacijenti dolaze s maskama i prolaze trijažu

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u F BiH Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke donio je novi set naredbi prema kojemu krizni stožeri zdravstvenih ustanova trebaju revidirati krizne planove. Što to znači u praksi upitali smo u Domu zdravlja Posušje gdje smo porazgovarali s glavnom sestrom Dinkom Soldo. 

Kako doznajemo, uvođenjem novih naredbi nije se puno toga mijenjalo, budući da su se mjere primjenjivale od samog početka, samo su u zadnje vrijeme, kada se stanje u svezi epidemije poboljšalo, neke mjere popustile. Primjerice, trijaža je postojala od početka epidemije, a provode ju medicinske sestre ispred glavnog ulaza u Dom zdravlja. „Što znači da su sestre svakog pacijenta obvezne evidentirati, uzeti osobne podatke i epidemiološki upitnik. Svaki pacijent je obvezan donijeti masku. U početku je bila obvezatna i maska i rukavice, a sada samo maska uz dezinfekciju ruku prilikom ulaska“, kazala je Soldo. Proces trijaže mijenjao se s popuštanjem mjera jedino u smislu da je u zdravstvenu ustanovu ulazio veći broj pacijenata u isto vrijeme. Soldo podsjeća i na kontejner koji je postavljen pored Doma zdravlja u kojem su pregledavani Covid sumnjivi pacijenti. Dodatni kontejner postavljen je za febrilne pacijente, odnosno pacijente s temperaturom. „Kontejneri su još uvijek tu. Hitna služba radi kao i do sada s tim da i za nju vrijede posebna pravila, osobito za febrilne pacijente“, ističe Soldo naglašavajući ulogu Higijensko-epidemiološke službe, koja je radila testiranja i svakodnevnu dezinfekciju kompletnih unutarnjih prostorija i vanjskog prostora oko Doma zdravlja. Za dezinfekciju se koristila najmodernija oprema nabavljena radi preveniranja i zaustavljanja širenja epidemije. 

Prema evidenciji Doma zdravlja Posušje od početka epidemije i uvođenja epidemioloških mjera testirano je oko 70 pacijenata kod kojih je postojala sumnja na zarazu.“To su bile osobe koje su bile pozitivne te njihovi kontakti i tzv. kontakti od kontakata“, istaknula je Soldo. Uzorci testova se šalju u mikrobiološki laboratorij u Mostar. U slučaju sumnje na koronavirus, pacijent se transportira u Mostar po za to predviđenom protokolu i proceduri uz obvezatnu zaštitnu medicinsku opremu koju nosi osoblje DZ. Također je potrebno izvršiti temeljitu dezinfekciju prostora u kojem je pacijent boravio.

Stanje s medicinskom opremom, maskama, rukavicama, odijelima i vizirima u DZ je zadovoljavajuća i opreme ima dovoljno. Kod nas je epidemiološka situacija bila dobra, podsjetivši kako smo imali samo četiri pacijenta s koronom. Da bi i ostala dobra, potrebna je dobra suradnja sviju nas. Što se tiče bitnih uputa za pacijente glavna sestra DZ Posušje Dinka Soldo podjeća kako je tijekom epidemije u Domu zdravlja uveden i dodatni broj za pozive, iako se pozivi sada već manje koriste, no poželjno je da se kontaktira telefonom. 

Rad u Domu zdravlja tijekom korone je, naravno specifičan, no sve su službe radile, ali na posebno organiziran način. Od 15. svibnja rad je organiziran ponovo kao i prije epidemije, a ponovo rade i vanjski suradnici. Soldo je naglasila kako još uvijek nema mjesta za opuštanje. Djelatnici DZ svih službi nosili su se maksimalno odgovorno i zaslužuju sve pohvale, kako liječnici i sestre, tako i kompletno medicinsko i nemedicinsko osoblje, ali i pučanstvo te moli sve da se i dalje pridržavamo uputa mjerodavnih.

Najnovije Naredbe Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke donesene su početkom tjedna s rokom važenja od 14 dana. Nakon isteka roka ove Naredbe Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke će sagledati kompletnu epidemiološku situaciju u Županiji Zapadnohercegovačkoj i napraviti procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene mjera utvrđenih ovom Naredbom, te nakon toga odlučiti novom Naredbom o mjerama koje se poduzimaju i u kojem roku.      

radioposusje.ba                      

OGLASI

Loading